• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zasmetao zagrljaj: Ljutnja u Sarajevu zbog sastanka Dodika i Čavušoglua

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Dio medijskog i političkog miljea u Sarajevu posjetu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika Turskoj gdje se sastao sa tamošnjim šefom diplomatije Mevlutom Čavušogluom, vidi kao "izdaju" Ankare.

 dd.jpg Izvor: RTRS

Dodik se sa Čavušogluom sastao u utorak, a na tviteru je objavljen video na kojem Čavušoglu Dodika dočekuje prijateljskim zagrljajem, a Dodik mu zahvaljuje na gostoprimstvu.

Upravo ovaj ''zagrljaj'' je najviše zasmetao nekima, pa najtiražniji dnevni list u BiH, ''Dnevni avaz'' danas na naslovnoj strani donosi fotografije uz veliki naslov: ''Topli turski zagrljaj za negatora genocida".

Ta kvalifikacija se naravno odnosi na Dodika, međutim tekst je prije svega usmjeren na druge političke protivnike Fahrudina Radončića (vlasnika ''Avaza''), a to je jasno već iz podnaslova u kojem piše kako ''Izetbegovićeva politika Bošnjake svodi na Erdoanove podanike, a podanike niko ne poštuje".

''Oslobođenje'' konstatuje da bi snimak "vjerovatno javnosti trebao pokazati kako je lider SNSD-a, uprkos svemu (sankcijama), ponovo 'rado viđeni gost' van Bosne i Hercegovine".

Na sajtu N1 primjećuju da su se Dodik i Čavušoglu prijateljski zagrlili prilikom susreta "što se zaista rijetko viđa prilikom službenih posjeta državnika".

U tekstu/komentaru pod nazivom ''Quo Vadis Turska'', na sajtu ''Politički.ba'', piše da Dodik još "jedino u Moskvi, Budimpešti i zvaničnoj Ankari može biti tretiran kao važna politička ličnost", a da to svakako puno više govori o spoljnoj politici današnje Turske nego o Dodiku". To je tek blagi uvod za ono što dalje slijedi.

Čavušoglu se zbog sastanaka sa Dodikom naziva "politički potkapacitiranom, elementarno neosjetljivom ličnošću, a Dodik je pod navodnicima opisan kao ''divlja zvijer'' koju zabludjeli Turci žele da pripitome.

Podsjećamo, Dodik je izjavio da je u Turskoj oživljena ideja sastanka "lidera iz BiH sa turskim, srpskim i hrvatskim predsjednicima kao medijatorima u dogovoru".

"Ponovo smo rehabilitovali jednu staru temu, a to je da se putem trilateralnog sastanka na kojem bi s jedne strane bili Erdogan kao predsjednik Turske, Zoran Milanović kao predsjednik Hrvatske i Aleksandar Vučić kao predsjednik Srbije, te trojica predstavnika srpskog, hrvatskog i bošnjačkog naroda iz BiH nađe dodatna energija i volja da se napravi određeni dogovor koji bi dodatno stabilizovao situaciju u samoj BiH", rekao je Dodik.

Komentarišući ovo, portal ''Kliks'' donosi tekst pod naslovom: "Ako Turska želi dobro BiH odbiće Dodikove ideje o pregovorima predstavnika naroda", u kojem se jasno aludira na nezadovoljstvo sastankom i pomenutom temom.

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu boravi ovih dana u službenoj posjeti Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i "Kosovu".

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE