• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Cilj je autonomija RS u okviru konfederalne BiH

Velika autonomija Republike Srpske, do stepena potpune samostalnosti u okviru konfederalne Bosne i Hercegovine, cilj je RS za koji postoji podrška naroda, izjavio je predsjednik RS Milorad Dodik.

 Dodik: Cilj je autonomija RS u okviru konfederalne BiH Izvor: MONDO

"Bosna, kakva je bila do sada, ne može da postoji. Ona mora da otpočne razgovore o drugačijem unutrašnjem uređenju. Bosna može da preživi kao teritorijalno jedinstvena zemlja. Ali, sa snažnim konfederalnim jedinicama i velikom autonomijom RS. Sve do stepena potpune samostalnosti u okviru BiH! To je naš dalji cilj. Za to imamo podršku naroda", istakao je Dodik u intervjuu "Novostima".

"Tražićemo otete nadležnosti, kao i prebacivanje odlučivanja na niže nivoe. Ako neko hoće da sačuva Bosnu - može samo tako", naveo je predsjednik RS.

Dodik je rekao da "na nivou BiH može da ostane vojska, monetarna politika, spoljna politika, ali ona koja je dogovorena, i možda još dva-tri sektora".

"Sve drugo je neodrživo. Jer, centralistička Bosna, kojom će dominirati muslimani, neće proći. Etnički čisto Sarajevo, gdje prema njihovim procjenama živi 94 odsto muslimana, najbolji je dokaz kako bi oni pravili svoju multietničnu romansu. A i njemačka kancelarka otvoreno kaže da je multietničnost propao projekat. Šta bi bilo da sam ja to rekao? Šta bi uradili te Kandićke, Lihtove, Popovi? Proglasili bi me genocidnim! E, nećemo sarajevsku multietničnost! Otud i neka vrsta našeg savezništva sa Hrvatima, koja ima za cilj da to spriječi", rekao je predsjednik RS.

Dodik smatra da je protivnika samostalnosti RS u okviru BiH sve manje i da u prilog tvrdnji da je ta država trenutno neodrživa govori i nemogućnost formiranja izvršne vlasti.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE