• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vučurević sljedeće sedmice na slobodi?

Ratni predsjednik opštine Trebinje Božidar Vučurević nada se da će 26. juna biti pušten na slobodu.

 Vučurević sljedeće sedmice na slobodi? Izvor: MONDO

Ratni predsjednik opštine Trebinje Božidar Vučurević, koji je 17. juna pušten iz dvoipomjesečnog pritvora da se brani sa slobode u daljem toku ekstradicionog postupka po tužbi Hrvatske za navodne ratne zločine, nada se da će 26. juna biti pušten na slobodu.

Vučurević, koji je trenutno smješten u jednom beogradskom hotelu, kaže za "Nezavisne novine" da ni Hrvatska, ni BiH, nemaju argumenata na osnovu kojih bi mu bilo suđeno, te da mirno čeka oslobađajuću presudu.

"Do nedjelje bi pravosuđa obje ove zemlje trebalo da pošalju dodatnu dokumentaciju za optužnice, ako je imaju, ali je oni nemaju, osim ako se ne budu koristili lažima i falsifikatima. Ja imam prave, vjerodostojne dokumente iz ratnog perioda koji mi garantuju slobodu", tvrdi Vučurević.

On kaže da je u svrhu pronalaženja tih dokumenata nedavno obijena i njegova vikendica u rodnom selu Zupci nadomak Trebinja, gdje je u posljednje vrijeme često boravio i dodaje da je njegova dokumentacija na drugom, sigurnom mjestu, kao i kod njegovih advokata.

Vučurević je naglasio da "papiri" koje posjeduje nedvosmisleno svjedoče o tome da ni on, ni opština Trebinje, ne mogu biti stavljani ni u kakav agresorski i zločinački kontekst, jer je rat, kako kaže, na takozvanom dubrovačkom ratištu počela država Jugoslavija, a ostavila da ga dovrši trebinjska opština, za šta su već osuđeni neki ratni komandanti.

On tvrdi i da da opštinska vlast na ratna dešavanja nije imala nikakvog uticaja, te da nakon odlaska JNA sa područja Trebinja, nijedan srpski vojnik u ovoj regiji nije stao na tlo Hrvatske, već je ova država izvršila agresiju na teritoriju BiH i zauzela veliki dio Trebinja, zarobljavajući i odvodeći u splitsku "Loru" i druge logore Trebinjce koji su branili svoja ognjišta.

On je još jednom ponovio da bi, ako bude morao da bude izručen, više volio da to bude BiH nego Hrvatska gdje bi ga "čekala sigurna smrt", jer ga je takozvani Hrvatski oslobodilački pokret dva i po mjeseca prije početka rata već bio osudio na smrtnu kaznu, a na njega je tada pokušan i atentat.

Vučurević je zahvalio svojim advokatima i ambasadoru BiH u Srbiji Boriši Arnautu koji ga je u pritvoru posjetio bar deset i bio mu izuzetan oslonac, zatim Srpskoj pravoslavnoj crkvi i još nekim institucijama. "Osim deklarativne podrške, nisam dobio materijalnu pomoć od moje Republike Srpske", kaže Vučurević.

On tvrdi da je prilikom boravka u pritvoru "svojim očima vidio" hrvatsku optužnicu na kojoj su još 53 Trebinjca. "Na čelu te optužnice sam ja, iza mene general Radovan Grubač, komandant tadašnjeg Hercegovačkog korpusa, i još neki viđeniji ljudi Hercegovine", rekao je Vučurević.

Vučurevića su uhapsili pripadnici MUP-a Srbije 4. aprila na graničnom prelazu Karakaj, između Zvornika i Malog Zvornika po potjernici Hrvatske koja ga tereti za granatiranje Dubrovnika. Naknadno je i BiH zatražila njegovo izručenje.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE