• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Može me smijeniti samo narod

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je večeras da ga ne mogu smijeniti stranci, već jedino na izborima narod u Srpskoj koji ga je i izabrao na tu funkciju.

 Dodik: Može me smijeniti samo narod Izvor: MONDO

"Nisam čovjek koji se plaši, niti mi je ova funkcija data rođenjem, shvatam da jednog dana neću biti predsjednik RS, ali sam siguran da o tome neće odlučiti stranci, već narod na izborima", rekao je Dodik za Radio-televiziju RS.

Komentarišući pisanje mostarskog "Dnevnog lista" da je američki ambasador u BiH Patrik Mun na nedavnom sastanku sa predsjedavajućim Predsjedništva Nebojšom Radmanovićem poručio da se Dodik mora povući do kraja godine, predsjednik Srpske je rekao da su tu priču iz Sarajeva plasirali platformaši, zbog uspješnog dogovora RS sa EU o reformi pravosuđa u BiH, čime je bitno rehabilitovana i ojačana međunarodno-politička pozicija Srpske.

On je istakao da Srpska u strukturalnom dijalogu potencira da se utvrdi na koji način se zloupotrebljavaju prava kada je riječ o formiranju Suda i Tužilaštva BiH i kako su ove institucije razvile prakse koje su u suštini protiv interesa RS u svakom pogledu.

"Strukturalni dijalog treba da na sto stavi činjenice, a to su da su Sud i Tužilaštvo BiH osnovani pravnim nasiljem visokog predstavnika", pojasnio je Dodik.

On smatra da je sasvim izvjesno da kandidat za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Slavo Kukić neće dobiti podršku u parlamentu BiH za izbor na tu funkciju, i da ga neće podržati ni SDS.

"SDP pokušava da nametne promuslimanski koncept po kome se želi napraviti novi politički sistem koji će biti predat u ruke radikalnim islamskim organizacijama u budućnosti. To znači da bi Srbi bili marginalizovani, kao što to danas pokušavaju da urade sa Hrvatima", rekao je Dodik, naglašavajući da je zbog toga bilo važno da Srpska vodi ovakvu politiku.

Prema njegovim riječima, veoma je važno i što su SNSD i SDS, shvatajući istorijski trenutak i odgovornost za buduću poziciju Srpske, napravili platformu o zajedničkom djelovanju na nivou BiH, koja se ostvaruje.

Dodik kaže da BiH može biti teritorija u kojoj će entiteti imati snažne autonomne pozicije, ističući da je Srpska apsolutno u pravu kada se zalaže za potpunu samostalnost u okviru svojih nadležnosti u BiH. "Niko nema pravo da osporava nadležnosti Srpske i da ih pokušava ukinuti", naglasio je Dodik.

On je dodao da podržava rad Vlade RS koja čini maksimalne napore u veoma otežanim ekonomskim uslovima u regionu.

Predsjednik RS poručio je da u Srpskoj neće biti povećanja penzija i plata dok ova pitanja ne budu regulisana novim zakonima.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE