• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Barašin pod istragom i dalje na poslu

Glavni tužioc Tužilaštva BiH pod istragom zbog rukovanja sa osobama koji su označeni kao šverceri oružja. Barašin i dalje sasvim normalno obavlja svoj posao.

 Barašin pod istragom i dalje na poslu Izvor: MONDO

Disciplinski tužilac Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH (VSTV) Arben Murtezić pokrenuo je istragu protiv Milorada Barašina, glavnog tužioca Tužilaštva BIH, zbog rukovanja sa poznanicima koji su označeni kao šverceri oružja.

"EuroBlic" piše da VSTV istražuje snimke iz televizijske emisije FTV “60 minuta” koji su prikazali rukovanje Barašina sa Slobodanom Tešićem i Draganom Kapetinom, koji su u toj emisiji dovedeni u vezu s lancem krijumčarenja oružja iz BiH.

Milorad Barašin nije suspendovan i dalje je glavni tužilac Tužilaštva BiH i sasvim normalno obavlja svoj posao. Njegov status je nepromijenjen. Potvrdili su to za u Tužilaštvu BiH, Visokom sudskom i tužilačkom savjetu te u Kancelariji disciplinskog tužioca VSTS Arbena Murtezića.

Murtezić kaže da je postupak pokrenuo “po službenoj dužnosti”.

"U roku od osam dana tužiocu Barašinu će biti dostavljena prijava, on će se izjasniti o njoj, a tek potom ćemo vidjeti da li ima elemenata za rad disciplinske komisije, koja još nije ni formirana", rekao je kratko disciplinski tužilac Murtezić.

Izvor “EuroBlica” u VSTS objašnjava da nema konkretne podnesene prijave protiv Barašina, a otvaranje slučaja “po službenoj dužnosti” praktično znači da tužilac Murtezić sada sam provodi istragu o medijskim navodima.

Sagovornik lista dodaje da tužilac “istražuje činjenice, a ne novinarske zaključke šta, na primjer, znači to rukovanje. On se rukovao s čovjekom koji je u javnosti označen kao kriminalac, ali za to nije presuđen, rekao je izvor u Savjetu, ukazujući da se radi o složenom postupku i da sam TV snimak “nije dovoljan za suspenziju ili tužbu”.

Nezvanično, Murtezić ispituje “da li se Barašin upustio u neprimjerene kontakte sa strankama u postupku i ponašanje koje dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet pravosuđa”.

Procedura koja predstoji je sljedeća: ako disciplinski tužilac utvrdi osnov i elemente za to, podiže tužbu, jer prema Zakonu o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu utvrđeni su uslovi za disciplinsku odgovornost sudija i tužilaca, od koje nisu izuzeti ni glavni tužilac, ni predsjednik Suda BiH. Takođe, odluku o suspenziji može donijeti samo disciplinska komisija i to na prijedlog dispciplinskog tužioca Murtezića.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE