• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbima lomio prste da ne mogu da se krste!

Almaz Nezirević (52) je bio nazloglasniji stražar u logorima Rabić i bivšem domu JNA u Derventi, a njegovu torturu pamte gotovo svi zatvorenici

 Srbima lomio prste da ne mogu da se krste! Izvor: MONDO

Predsjednik ovdašnjeg Udruženja ratnih zarobljenika Drago Knežević tvrdi da je Nezirević, koga su uhapsile američke vlasti, postrojavao logoraše, a potom bi donio sto na koji su oni stavljali ruke, a onda ih kundakom puške udarao po pristima da se, kako je govorio, ubuduće ne bi mogli krstiti sa tri prsta.

"Osim toga, znao je logoraše natjerati da se skinu goli, a onda nogama ih udarati po genitalijama", prisjeća se Knežević koji je i sam osjetio Nezirevićevu torturu.

Posebno je, naglašava Knežević, bio okrutan prema Srbima iz naselja Čardak i prema svojim kolegama Srbima iz Fabrike "Unis".

"Svog najboljeg radnog kolegu Milenka Gunjevića je maltretirao i fizički i psihički. Često mu je govorio da je silovao njegovu suprugu, koja je takođe bila zatvorenu u logoru. Kasnije ga je poslao kao živi štiti na borbenu liniju gdje je i poginuo", kaže ovaj bivši logoraš.

Srpski logoraši iz Dervente očekuju od američkih vlasti da Nezirević bude izručen BiH kako bi mu se sudilo za ratne zločine počinjene nad derventskim srpskim civilima koje su hrvatsko-muslimanske vlasti držale zatočene u četiri logora u Derventi.

Knežević je uvjeren da će SAD, osim Nezirevića, BiH isporučiti i Azru Bašić, koju srpski logoraši iz Dervente optužuju za ubistva, maltretiranje, poniženja i iživljavanje nad srpskikm civilima.

On smatra da je za zločine nad srpskim logorašima u Derventi najodgovornije ratno hrvatsko-muslimansko rukovodstvo koje je naredilo formiranje logora za Srbe.

Udruženje ratnih zarobljenika iz Dervente je dostavilo Haškom sudu obiman materijal sa dokazima o počinjenim ratnim zločinima nad Srbima u ovom gradu u vrijeme dok je ova opština bila pod okupacijom hrvatskih regularnih oružanih snaga i paravojnih hrvatsko-muslimanskih jedinica.

Okružno tužilaštvo iz Doboja vodi istragu protiv stotinu lica koji se terete za počinjene ratne zločine u Derventi. Bivši logoraši su nezadovoljni radom Suda BiH, jer osim jednog čuvara logora koji je osuđen na pet godina zatvora, niko nije procesuiran za ove zločine.

Knežević je poručio da će bivši logoraši iz Dervente bllokirati putne komunikacije, ukoliko Sud i Tužilaštvo BiH ne otpočnu sa procesuiranjem zločina nad Srbima.

Pedesetdvogodišnji Almaz Nezirović, čuvar u hrvatsko-muslimanskom logoru Rabić kod Dervente tokom rata u BiH, uhapšen je juče u gradu u kome je mirno živio kao zavarivač i fudbalski trener više od 10 godina, prenosi list "Roanouk tajms".

Nezirović je u gradu u kojem je uhapšen bio poznat po fudbalskom klubu koji je osnovao i čiji su članovi bili pripadnici različitih naroda bivše Jugoslavije, piše list "Roamouk tajms". U njegovom timu igrali su muslimani, Hrvati i Srbi iz BiH.

"Kada sam došao ovdje moja zemlja je bila u ratu. Pokušao sam spojim ljude i prva ideja je bila putem fudbalskog kluba", rekao je Nezirović ranije za lokalne medije.

Prije dolaska u SAD 1997. godine, on je bio član Hrvatskog vijeća odbrane, a kao čuvar u logoru Rabić u BiH "namjerno je prouzrokovao veliku patnju i teške povrede, srpskim zatvorenicima", navodi se u optužnici koja je objavljena juče u sudu u Šarlotsvilu.

Američke vlasti su Nezirovića, takođe, optužile zbog davanja lažnog iskaza prilikom podnošenja molbe za dobijanje izbjegličkog statusa 1995., i što je 1999. godine, kada je tražio zeleni karton i američko državljanstvo, slagao da nikada nije počinio nikakvo krivično djelo, kao što je maltretiranje zatvorenika.

Ukoliko bude proglašen krivim za davanje lažnih podataka pod zakletvom, Nezirović može da bude osuđen na kaznu zatvora do 15 godina.

Američke vlasti Nezirovića mogu da vrate i u BiH gdje će se suočiti sa optužnicama, rekao je juče agent američke imigracione i carinske agencije Majkl Tarantino, ne precizirajući o kojim optužnicama se radi.

Neziroviću će u ponedjeljak biti određen pritvor.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE