• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bećirović prešutio konstitutivnost iz razgovora sa papom Franjom

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović posjetio je danas Vatikan gdje se sastao sa papom Franjom i drugim vatikanskim zvaničnicima, a u izjavi za medije u BiH izostavio je jednu važnu pojedinost sa sastanka.

 Bećirović i papa Izvor: BHRT

U zvaničnom saopštenju Kancelarije za štampu Svete Stolice o audijencija člana kolegijalnog Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kaže se da je na sastanku rečeno da su osnova mira dijalog svih političkih aktera i ravnopravnost konstitutivnih naroda u BiH .

"U srdačnim razgovorima koji su vođeni u Državnom sekretarijatu, iskazana je zahvalnost za pozitivne bilateralne odnose, pominjući i neka otvorena pitanja u odnosima Crkve i države. Potom je razgovarano o unutrašnjoj situaciji u zemlji (BiH), te je ponovljeno da je osnova mira i stabilnosti pravna i socijalna ravnopravnost svih konstitutivnih naroda i dijalog svih političkih aktera", saopštio je Vatikan.

Saopštenje Vatikana o sastanku sa Bećirovićem
Izvor: Press.vatican

Denis Bećirović je u video izjavi nakon sastanaka, iznio niz detalja razgovora, ali je izostavio dio o konstitutivnosti naroda u BiH, vjerovatno jer bi se to moglo protumačiti kao podrška političkim zahtjevima Hrvata u BiH.

"Danas sam u papinskoj palati tokom privatne audijencije razgovarao s papom Franjom. Sveta Stolica priznala je BiH 7. aprila 1992. godine. Više od 30 godina podržavaju nezavisnost, suverenitet BiH kao i težnju naše države da postane punopravna članica EU. Moja je obaveza da iskažem poštovanje prema prijateljima BiH i radim na jačanju prijateljskih veza", rekao je Bećirović i zahvalio papi na podršci Bosni i Hercegovini.

Dodao je da je bilo razgovora o važnosti očuvanja mira i univerzalnih vrijednosti.

"Naglasio sam važnost dokumenta o ljudskom bratstvu. Ovaj važan dokument trebao bi i novim generacijama biti vodič prema kulturi uzajamnog poštovanja. Pobjeda ideje Bosne je pobjeda ideje ujedinjene i slobodne Evrope. U okviru buduće saradnje, predložio sam nastavak aktivnosti na povezivanju arhiva Vatikana sa arhivima Bosne i Hercegovine", rekao je član predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović.

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE