• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svinjski grip ponovo napada?!

Stanovnicima Balkana ponovo prijeti virus gripa tipa A (H1N1) sa istim karakteristikama kao i prošle godine, upozoravaju epidemiolozi.

 Svinjski grip ponovo napada?! Izvor: MONDO

"Za razliku od svinjskog, ptičji grip će nas ove godine zaobići, s obzirom da nije u kombinaciji sa drugim virusima koji utiču na zdravlje ljudi. Na Balkanu se od ptičjeg gripa jedino mogu razboljeti ptice", rekla je Mira Kožuharova, konsultant za epidemiologiju u bugarskom Nacionalnom institutu pozivajući se na informacije iz Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Prema njenim riječima, osobe koje su prošle godine preboljeli ovu vrstu gripa imaju izvjesni imunitet i teško da se mogu ponovo zaraziti ovim virusom.

Ona je dodala da trenutno u Evropi nije registrovana nijedna osoba zaražena virusom "svinjskog gripa", prenose bugarski mediji.

Za razliku od sezonskog, u toku pandemije H1N1 zaraznost, broj obolelih i smrtnost su znatno veći. Simptomi ovog gripa su: visoka temperatura, glavobolja, groznica, suv kašalj, bol u grlu, bol u mišićima i zglobovima, opšta malaksalost, otežano disanje i brzo zamaranje.

H1N1 može da izazove i veće komplikacije kao što su: upala uha, upala pluća i bronhitis, grčevi, toksični šok, Rejev sindrom (teška upala mozga), upala srčanog mišića, Gilen-Bareov sindrom (oštećenje nervnog sistema), ošećenje mozga.

Stručnjaci se slažu da je bolničko liječenje neophodno samo u težim slučajevima. Kod odraslih osoba neophodna je hospitalizacija ako postoji: upala pluća, bronhitis, neka druga veća upala, povišen šećer, bolest srca, problemi u radu bubrega ili jetre.

Mjere zaštite od gripa obuhvataju redovno pranje ruku tekućom vodom i sapunom, pokrivanje usta i nos maramicom prilikom kijanja i kašljanja, upotrebljenu maramicu treba odmah baciti u kantu za otpatke, ukoliko nemate maramicu pokrijte usta i nos nadlakticom, a ako kinete u dlan odmah operite ruke, izbjegavanje rukovanja, grljenja i ljubljenja ako kijate i kašljete, ostanak kod kuće kada je osoba bolesna i obavezna konsulatcija sa ljekarom opšte prakse.

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE