• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nova istraga zbog zločina kod Konjica

Tužilaštvo BiH donijelo je naredbu o provođenju istrage protiv više od deset osoba osumnjičenih za ratne zločine nad Srbima.

 Nova istraga zbog zločina kod Konjica Izvor: MONDO

Istraga se odnosi na zločine nad Srbima koji su počinjeni na više lokacija u opštini Konjic 1992. godine.

Nakon prikupljanja dokaza, Tužilaštvo BiH donijelo je naredbu o provođenju istrage protiv više lica, uglavnom iz komandnih struktura Armije BiH, HVO i štaba Teritorijalne odbrane u tom periodu u Konjicu, kao i drugih direktnih izvršilaca ovih zločina.

Provodeći istragu o ratnim zločinima na području Konjica u predmetu "Alagić i drugi", Tužilaštvo BiH došlo je do informacija, saznanja i dokaza o ratnim zločinima počinjenim nad više desetina Srba na području Bradine i drugim lokacijama, kao i osumnjičenim licima koja se mogu dovesti u vezu sa ovim ratnim zločinima.

Počinjeni ratni zločini odnose se na ubistva, progone, nezakonita zatvaranja, silovanja, pljačkanja i uništavanja imovine i druga krivična djela, počinjena nad civilnim stanovništvom srpske nacionalnosti.

Tužilaštvo je donijelo i naredbu o obustavljanju istrage protiv Vahida Alagića, Faika Špage i Zijada Landže, jer tokom istrage nisu prikupljeni dokazi koji ukazuju na to da su ova trojica osumnjičenih odgovorna za počinjene ratne zločine.

Tužilaštvo je saopštilo da pronađeni dokazi ukazuju na više drugih lica osumnjičenih za ove zločine.

Tužilaštvo BiH nastavlja rad na predmetu koji se odnosi na ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnost na području Konjica s ciljem podizanja optužnice protiv identifikovanih osumnjičenih za ratne zločine.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE