• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Suđenje Karadžiću: Svjedok preživio strijeljanje

Na suđenju Karadžiću svjedok optužbe ispričao kako je sa 15 godina preživio strijeljanje na Rogatici.

 Suđenje Karadžiću: Svjedok preživio strijeljanje Izvor: MONDO

Svjedok optužbe Amir Baždar opisao je danas, na suđenju Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom, kako je u avgustu 1992, kada je imao 15 godina, preživio strijeljanje više od 20 Muslimana, koje su u Rogatici počinili pripadnici Vojske Republike Srpske.

Baždar je posvjedočio da je streljanje naredio i u njemu učestvovao Dragoje Paunović zvani Špiro, koga je povezao sa komandantom Rogatičke brigade VRS Rajkom Kušićem. Svjedok je napomenuo da je streljanje preživio još jedan muškarac.

Karadžić je optužen za progon nesrba iz 20 opština širom BiH, uključujući i Rogaticu, a to sveobuhvatno krivično djelo uključuje i ubistva, nezakonito pritvaranje i zlostavljanje.

Svjedok Baždar ispričao je u sudnici da su 15. avgusta 1992. srpski vojnici predvođeni Paunovićem izveli 27 muslimanskih zarobljenika među kojima su bili njegov ujak, on i još nekoliko maloletnika - iz pritvora Rasadnik, gdje su bili desetak dana, i odveli ih na liniju fronta.

Po svedokovim riječima, srpski vojnici su neke od zarobljenika iskoristili kao "živi štit", a on je sa ujakom i drugima ostao iza njih. Kada se prva grupa vratila, Paunović je, zajedno s još jednim vojnikom, sve zarobljenike odveo do jedne livade.

"Pitao sam ujaka kuda nas sad vode. Tiho mi je rekao da smo gotovi i da će nas sve pobiti", ispričao je Baždar.

Paunović je zarobljenike, po riječima svjedoka, na livadi pitao ima li povrijeđenih. Pošto su se dvojica muslimana javila, Paunović je odvratio: "Samo vas dvojica? Znate koliko je naših poginulo i ranjeno?".

"Dragoje Paunović zvani Špiro zatim je naredio vojniku da nas ubije. Taj vojnik je hladnokrvno repetirao automatsku pušku i počeo da ubija jednog po jednog čovjeka, sa začelja kolone. U tom momentu, pošto je bilo nas mlađih, neko je rekao: 'Nemojte, čiko, šta smo vam mi krivi'. Na to je i Dragoje Paunović zvani Špiro repetirao automatsku pušku i počeo da puca po nama", posvjedočio je Baždar, mirnim glasom koji nije odavao emocije.

On je izjavio da je bio pogođen u lijevu nadlakticu i da je pao. Ujak je pao pored njega.

"Glava mu je pala na moju desnu ruku. Čuo sam kako krklja, kako se guši u krvi, bio je pogođen u prsa, kasnije sam vidio...Kada se završilo strijeljanje, uslijedilo je pojedinačno pucanje u one koji su davali znake života. Ujak je drugi put bio pogođen u glavu, a taj isti metak mene je pogodio u desnu nadlakticu, imao sam osjećaj da mi je ruka otkinuta", rekao je Baždar.

Kazao je da je, potom, čuo glas iz radio-stanice koju je imao Paunović.

"Pitao je: 'Ko puca?', a Paunović je odgovorio: 'Špiro, Špiro puca'. Uslijedilo je njegovo pitanje: 'A, ko pita?' i čuo sam odgovor:
'Rajko Kušić".

Kada su vojnici otišli, Baždar je, kako je rekao, ustao i pobjegao na teritoriju koju je kontrolisala Teritorijalna odbrana BiH, gdje mu je pružena prva pomoć. Precizirao je da je na rukama imao "četiri prostrijelne rane".

Na početku unakrsnog ispitivanja, Karadžić, koji se brani sam, izrazio svjedoku "solidarnost" zbog "svega što je preživio i gubitaka".

Karadžić će unakrsno ispitivanje nastaviti sutra.

On je optužen i za genocid u Srebrenici i još osam bosanskih opština; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje osoblja UN za taoce, 1992-95.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE