• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pelemišu 30 godina robije za Srebrenicu?

Tužilaštvo BiH zatražilo je da Momir Pelemiš bude osuđen na najmanje 30, a Slavko Perić na 45 godina zatvora zbog učešća u genocidu u Srebrenici.

 Pelemišu 30 godina robije za Srebrenicu? Izvor: MONDO

Tužilac Erik Larson istakao je da su Pelemiš, kao vršilac dužnosti komandanta Prvog bataljona Zvorničke brigade i Perić, kao pomoćnik komandanta za bezbjednost ove brigade, imali mogućnost izbora, ali da su uživali u funkcijama koje su obavljali.

"Ubili su više od 1 500 ljudskih bića zbog ambicije. To je još gore nego da su u genocidu učestvovali zbog nacionalne solidarnosti", rekao je Larson u završnoj riječi, saopšteno je iz BIRN-a.

Larson se osvrnuo na svjedočenja i materijalne dokaze, koji su u sudskim postupcima u Hagu i Sarajevu izvedeni o Srebrenici, te naveo da su optuženi bili svjesni genocidne namjere i planova za pogubljenje muslimanskih zatvorenika.

"Vještak Ričard Batler rekao je da je svim oficirima do 13, odnosno, 14. jula 1995. godine bio poznat plan pogubljenja. Zvornička brigada je otvoreno obavijestila svoje bataljone o tome kakva će sudbina zadestiti zarobljenike. Strana dnevnika gdje se nalazi sadržaj depeše je uništena", rekao je Larson.

Tužilac je naveo da se Pelemiševa odgovornost sastoji u primanju ove depeše, koja se odnosi na pogubljenje zarobljenika, i postupanje prema njoj, vođenje sastanka na kojem je razgovarano o čuvanju zarobljenika u školi na Kuli, na ekonomiji Branjevo i Domu kulture u selu Pilica u opština Zvornik, te da je kasnije organizovao uklanjanje tijela ubijenih.

Tužilac je rekao da je Perić, po komandi Pelemiša, na licu mjesta rukovodio svim ovim aktivnostima.

"Odbrana je tvrdila da su masovna pogubljenja iznenadila dvojicu optuženih. Međutim, dokazi ne idu u prilog tome. Svi oficiri Zvorničke brigade, uključujući dvojicu optuženih, bili su dobro upoznati s planom pogubljenja", rekao je Larson.

Prema njegovim riječima, optuženi su odgovorni i zbog nepreduzimanja radnji da zaštite zarobljenike, kao i što ih nisu popisali, a što je "ključni dokaz njihove genocidne namjere".

Na ročištu za izjašnjenje o krivici 16. januara 2009. godine, optuženi Momir Pelemiš i Slavko Perić izjasnili su se da nisu krivi.

Završne riječi odbrana prvooptuženog Pelemiša biće iznijete u četvrtak, 8. septembra.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE