• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ministar ukinuo vjeronauku u Sarajevu?

Ministar za obazovanje i nauku Kantona Sarajevo Emir Suljagić obavijestio je škole u Sarajevu da djeca ne moraju da uče ni vjeronauku ni Kulturu religije.

 Ministar ukinuo vjeronauku u Sarajevu? Izvor: MONDO

Odluka Suljagića izazvala je reagovanje Rijaseta Islamske zajednice u BiH i Vrhbosanske nadbiskupije, piše "Dnevni avaz".

List podsjeća da je Suljagić, nakon što je krajem prošle školske godine izazvao haos zbog nepriznavanja ocjena iz vjeronauke, ponovo doprinjeo zabuni prosvjetnih radnika, a ponajviše roditelja.

Suljagić je obavezao škole da učenicima koji ne žele da uče nijedan od ta dva predmeta osiguraju "nadzor nastavnika i stave im školske resurse na raspolaganje".

Rijaset Islamske zajednice u BiH, dodaje list, optužio je Suljagića da izaziva "pravnu nesigurnost".

Oni kažu da je razlog nove Suljagićeve odluke činjenica da je nakon uvodjenje predmeta Kultura religije povećan broj učenika koji žele da uče vjeronauku.

"Po drugi put ministar samovoljno otvara mogućnosti nepohađanja nijednog predmeta i zanemaruje mišljenja stručne službe nadležnog ministarstva i Prosvjetno-pedagoškog zavoda te otvara mogućnost koja nije predviđena niti je igde spomenuta. Ovom odlukom učenici će ponovo imati ocjenu manje", navode iz Rijaseta.

Reagovao je, kako se navodi, i pročelnik Katehetskog ureda Vrhbosanske nadbiskupije, monsinjor Petar Jukić koji je rekao da je odluka na sjednici Vlade bila jasna i da učenici moraju ići na jedan od ova dva predmeta te da ga zbunjuje ova odluka.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE