• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Za RS četiri ministarska mjesta

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da po Ustavu BiH, RS pripadaju četiri mjesta u Savjetu ministara BiH.

 Dodik: Za RS četiri ministarska mjesta Izvor: MONDO

"Jedno od tih mjesta je ministarstvo inostranih poslova i to je nešto što nama iz RS pripada po Ustavu", izričit je predsednik RS i lider najjače političke stranke Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Dodik je sinoć u intervjuu banjalučkoj Alternativnoj televiziji rekao da bi RS trebalo da pripadnu i ministarstva bezbjednosti i pravde.

On kaže da se o raspodjeli ministarstava još nije razgovaralo, ali je sigurno da RS neće odustati od četiri ministarska mjesta, uključujući i ministarstvo inostranih poslova BiH.

Potvrđujući da na nivou BiH SNSD nastupa zajedno sa SDS, Dodik je rekao da je dogovor da SNSD i SDS daju po dva ministra, bez obzira što SNSD ima duplo veći broj poslanika u Parlamentu BiH.

"Nismo razgovarali o mogućim kandidatima za ministra u budućem Savjetu ministara BiH", rekao je Dodik, navodeći da im nisu u prvi plan fotelje, nego da RS dobije ono što joj pripada po Ustavu BiH.

Na insistiranje novinara da li će budući ministar inostranih poslova biti lider SDS Mladen Bosić, Dodik je rekao da još nisu razgovarali o tome kojoj stranci će pripasti to mjesto i ko će biti novi šef diplomatije.

On kaže da se u javnosti razgovori o formiranju Savjeta ministara BiH predstavljaju kao priča o borbi za fotelje, što, kako ističe, nije tačno.

"Ta borba je isključivo vezana za mogućnost da se preko tih pozicija sprovedu politike koje su važne", rekao je Dodik.

"RS je imala ogromnu štetu kroz ličnost Bošnjaka, konkretno Svena Alkalaja, na poziciji ministra inostranih poslova BiH, zbog čega je važno da to mjesto pripadne RS, imajući u vidu da po Ustavu BiH, Federaciji BiH ne može da pripadne više od šest ministarskih mjesta, odnosno RS četiri u Savjetu ministara", rekao je Dodik.

Prema njegoivm riječima, novi ministar inostranih poslova BiH, koji bude iz RS, imaće zadatak da pošalje jednu novu poruku u ime RS, da, kako ističe, raščisti sa diplomatsko-konzularnom mrežom BiH koja je popunjena najviše ratnim kadrovima tadašnje bošnjačke obavještajne službe AID.

On je rekao da će novi sastanak lidera šest parlamentarnih stranaka u vezi formiranja Savjeta minstara BiH biti 15. septembra u Sarajevu.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE