• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Incko "raspisuje" vanredne izbore?

Šef OHR-a Valentin Incko do kraja godine bi mogao da nametne promjene Izbornog zakona, koje bi omogućile raspisivanje vanrednih izbora na nivou BiH

 Incko "raspisuje" vanredne izbore? Izvor: MONDO

Incko se na ovaj korak odlučio pošto je u Mostaru propao još jedan pokušaj dogovora lidera stranaka o formiranju vlasti na nivou BiH, piše "Press RS" pozivajući se na odlično obaviještene izvore iz diplomatskih krugova u Sarajevu.

Na Inckovu odluku navodno je uticalo i lobiranje bošnjačkih političara, koji od šefa OHR-a zahtijevaju da „konačno primjeni bonska ovlašćenja". Izvori Pressa RS dodaju da je presudan uticaj na Incka imao lider SDP-a Zlatko Lagumdžija.

"Računajući da bi novi izbori doveli i do prekompozicije snaga u Parlamentu BiH na štetu SNSD-a, koji je, prema njihovom mišljenju, najveći kočničar formiranja državne vlasti, Lagumdžija i drugi političari iz Federacije pokrenuli su žestoku ofanzivu, čiji je cilj bio da šefa OHR-a privole da nametne odluku kojom će CIK-u omogućiti da raspiše nove izbore. Po svemu sudeći, u tome su i uspjeli", tvrde sagovornici lista.

OHR je juče odbio da komentariše ova saznanja o pripremi promjene Izbornog zakona, rekavši da „blokada formiranja vlasti ne donosi dobro nikom, a najmanje običnim građanima".

Predstavnici stranaka iz RS kategorično odbijaju bilo kakvo miješanje OHR-a u proces dogovaranja o načelima formiranja buduće vlasti u BiH, tvrdeći da bi čak i u slučaju nasilnog raspisivanja novih izbora jedini gubitnici bile vladajuće stranke u Federaciji BiH.

Na drugoj strani, partije čije je sjedište u Federaciji listom podržavaju intervenciju OHR-a i mogućnost da Incko klasičnom političkom silom inicira raspisivanje vanrednih izbora za Parlament BiH, piše "Press RS".

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE