• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Borcima mjesečna primanja u RS

Borci u RS od sada će primati dodatak kao mjesečno primanje, odlučila Vlada RS usvajanjem Nacrta zakona o pravima boraca

 Borcima mjesečna primanja u RS Izvor: MONDO

Vlada Republike Srpske usvojila je Nacrt zakona o pravima boraca, porodica poginulih boraca i ratnih invalida odbrambeno-otadžbinskog rata, koji predviđa uvođenje prava na borački dodatak kao mjesečno primanje, koje uključuje borce odbrambeno-otadžbinskog rata i zadržava prava boraca iz NOR-a.

"Uvođenje prava na borački dodatak je temeljno pravo u novom zakonu i najvažnija promjena u odnosu na postojeći zakon o pravima boraca u RS", rekao je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Petar Đokić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Đokić je rekao da je cilj svih rješenja u novom zakonu da se pokušaju izjednačiti svi borci RS u pravima, kao što su svi svojevremeno imali jednaku obavezu da se odazovu na mobilizaciju i da učestvuju u ratnim događajima.

"Očito je da su borci bili nejednaki u pravima, tako da je pravo na novčanu finansijsku nadoknadu bilo potpuno zagarantovano samo onim borcima koji su ostvarili pravo na penziju. Ovim zakonom se to pravo širi i na ostale borce, pa će i oni koji su zaposleni i oni koji se nikada neće zaposliti moći da ostvare pravo na borački dodatak", pojasnio je Đokić.

Đokić je rekao da će finansijski i drugi uslovi za ostvarivanje ovog prava biti definisani posebnim aktom, pravilnikom kojeg bi donosio ministar, ili uredbom Vlade RS, na osnovu finansijskih mogućnosti RS.

On je rekao da se Nacrtom zakona o pravima boraca uvodi pravo na podsticanje za zapošljavanje, kojeg bi koristili demobilisani borci, djeca porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije.

"Ovim zakonom uvodi se nova kategorija boraca veterana, a odnosi se na borce koji su imali 40 ili više mjeseci boravka u zoni borbenih dejstava", istakao je Đokić.

Jednom od zakonskih odredbi skraćuje se rok ratnim vojnim invalidima za podnošenje zahtjeva za ocjenu njihove invalidnosti ukoliko je došlo do pogoršanja zdravstvenog stanja sa sadašnjih pet na tri godine.

"Uvodi se novo pravo za djecu ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije, koja bi prilikom upisa na obrazovne ustanove i smještaja u đačke i studentske domove pod jednakim uslovima s ostalima imala prednost", naveo je ministar Đokić.

On je rekao da je zakonom predviđena i odredba obilježavanja mijesta za parkiranje vozila za teške invalide i označavanje površine i prostora za boravak invalida.

"Predvidjeli smo i razradili postojeću odredbu zakona u pogledu regulisanja statusa ranjavanja, povređivanja za pripadnike Vojske Republike Srpske Krajine /SVK/, koji su ranije zakonom uvedeni u određena prava kao i borci iz RS", kaže Đokić.

On je rekao da je novim zakonom predviđeno i pravo da pripadnicima jedinice radne obaveze može pripasti pravo na mjesečna primanja i pravo na zdravstvenu zaštitu, kao i pripadnicima nesrpske nacionalnosti koji imaju urednu dokumentaciju o tome.

Đokić je podsjetio da RS više od 250 miliona KM godišnje izdvaja za finansiranje boraca po raznim osnovama.

"RS trenutno finansira nekoliko boračkih prava koja su zakonom utvrđena, od čega 172 miliona KM izdvaja za finansiranje invalidnina i porodičnih penzija, uključujući i dva miliona KM za zdravstvenu zaštitu, 60 miliona KM za zagarantovani penzijski osnov kroz Zakon o PIO, 15 miliona KM godišnje za finansiranje programa stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i RVI", rekao je Đokić.

Đokić je rekao je Vlada u donošenju ovog nacrta zakona prihvatila veliki dio prijedloga boračkih organizacija, ali da nije mogla prihvatiti proširivanje boračkih prava, za šta bi RS trebalo da obezbijedi 412 miliona KM.

On je rekao da će pitanje imovinskog cenzusa biti razmatrano i definisano u predstojećoj javnoj raspravi o Nacrtu zakona o pravima boraca.

Đokić je podsjetio da je u RS u toku javna rasprava o Nacrtu zakona o PIO i da je na osnovu izmjena predviđenih tim zakonom nastao novi nacrt zakona o pravima boraca, odnosno predviđeno je razdvajanje prava stečena po osnovu rada i prava stečenih po osnovu učešća u ratu, što se prije svega odnosi na postojeći zagarantovani penzijski osnov.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE