• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH dobila kuću u Vašingtonu

Na sastanku o sukcesiji imovine bivše SFRJ održanom u Sarajevu dogovoreno da BiH dobije kuću u Vašingtonu i rezidenciju u Mađarskoj

 BiH dobila kuću u Vašingtonu Izvor: MONDO

Na sastanku Zajedničkog komiteta za raspodjelu imovine diplomatsko-konzularnih predstavništava bivše SFRJ, održanom u Sarajevu, dogovoreno je da BiH dobije kuću u Vašingtonu i rezidenciju u Mađarskoj.

O ostalim objektima raspravljaće će se u narednoj fazi podjele imovine, uz zaključak sa  sastanka, održanog u utorak, da je uspješno završena prva faza podjele imovine diplomatsko-konzularnih predstavništava bivše SFRJ, osim rezidencije u Rimu.

U prvoj fazi podele imovine, Bosna i Hercegovina je dobila kuću u Vašingtonu i rezidenciju u Mađarskoj, dok u drugoj fazi, za čiju je realizaciju krajnji rok 31. decembar ove godine, BiH treba da uđe u posjed ambasade u Otavi, stana u Milanu i rezidencije u Beču.

Treća faza bi trebalo da bude završena 31.avgusta naredne godine i BiH bi treba da pripadnu ambasade u Oslu, ambasada u Madridu i ambasada u Ankari.

Drugi objekti, koji su predmet sukcesije, biće dogovoreni na sljedećem sastanku Zajedničkog komiteta za raspodjelu imovine diplomatsko-konzularnih predstavništava bivše SFRJ u Zagrebu, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Šef delegacije Slovenije Aljaž Gosnar rekao je da je rezidencija SFRJ u Rimu jedina nekretnina iz prve faze koja je sporna i čija primopredaja nije izvršena.

"To je jedino otvoreno pitanje koje ćemo rješavati, ali je važno da je proces otvoren i nadam se da će podjela biti završena u što kraćem roku", rekao je Gosnar na konferenciji za novinare.

Na sastanku je razgovarano i o prodaji kompleksa bivše ambasade SFRJ u Bonu i rezidencijalnog stana u Njujorku. Tražen je prihvatljiv model za prodaju tih objekata, te je usaglašeno je da je prethodno potrebno utvrditi početne vrijednosti kompleksa i stana.

Vođeni su i preliminarni razgovori oko nastavka podjele diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ u regionima Afrike, Latinske Amerike, Kariba, Azije, kao i ostatka Evrope.

Dogovoreno je da će na sastanku u Zagrebu, vjerovatno u novembru, svaka od država sukcesora o tome iznijeti utvrđene stavove svoje vlade.

Pozitivno je ocijenjen rad Ekspertne grupe, koja pravi uvid i vrši ekspertizu umjetničke zaostavštine.

Zapisnici Ekspertne grupe su verifikovani i zaključeno je da rad ove grupe bude nastavljen na isti način.

Na sastanku su učestvovale delegacije zemalja nastalih iz bivše SFRJ, koje su predvodili Adnan Hadžikapetanović, sekretar Ministarstva inostranih poslova BiH, ambasador Vladimir Ćurguz, generalni sekretar Ministarstva inostranih poslova Srbije, Petar Uzorinac, sekretar Ministarstva inostranih poslova i evropskih integracija Hrvatske, Maja Stojanovska, šef delegacije Republike Makedonije i Aljaž Gosnar, generalni sekretar Ministarstva inostranih poslova Slovenije.

(Tanjug/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE