• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Oslobođen krivice za "Tuzlansku kolonu"

Kantonalni sud u Tuzli oslobodio je Ivana Kolera (38) optužbi da je u junu i julu 1992. godine počinio ratni zločin nad ratnim zarobljenicima.

 Oslobođen krivice za "Tuzlansku kolonu" Izvor: MONDO

Koler je bio stražar u Kazneno-popravnom zavodu u Tuzli gdje su u junu i julu 1992. godine bili pritvoreni pripadnici JNA, koji su ranjeni na raskrsnici Brčanska malta 15. maja 1992. godine.

Osamnaest svjedoka optužbe u dokaznom postupku navelo je da ih je Koler psihički i fizički maltretirao, da se prema njima odnosio na neljudski način, da ih je mučio i na mnoge druge načine zlostavljao, javlja portal ''Sarajevo iks''.

Odbrana, predvođena advokatom po službenoj dužnosti Emirom Isabegovićem, izvela je šest svjedoka koji su tvrdili suprotno.

Nakon što su u obzir uzeta sva svjedočenja, Sudsko vijeće Kantonalnog suda u Tuzli donijelo je oslobađajuću presudu za Kolera, smatrajući da nije dokazana krivica iz optužnice koju je podiglo Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona.

Pripadnici lokalne Teritorijalne odbrane i policije, uz pomoć paravojne formacije "Zelene beretke", izveli su 15. maja 1992. godine napad na 92. motorizovanu brigadu, koja se povlačila iz kasarne "Husinska buna" sa oko 200 vozila i oko 600 starješina i vojnika.

Prema do sada obrađenim podacima koje su vlasti Republike Srpske dobile od pravosudnih institucija Srbije, koja je za ovaj slučaj vodila sudski proces poznat pod nazivom "Jurišić", utvrđeno je da je u napadu na kolonu JNA na Brčanskoj malti stradalo ukupno 200 vojnika, od čega 59 smrtno, dok su ostali bili ranjeni ili zarobljeni.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE