• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Brisel čeka Špirićev odgovor o IPA fondovima

Evropska komisija očekuje od predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Nikole Špirića što hitniji odgovor na zahtjev komesara za proširenje Štefana Filea.

 Brisel čeka Špirićev odgovor o IPA fondovima Izvor: MONDO

Evropska komisija očekuje od predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Nikole Špirića što hitniji odgovor na zahtjev komesara za proširenje Štefana Filea da li u BiH postoji saglasnost i garancije svih zainteresovanih o realizaciji IPA fondova.

Viši zvaničnik EU podsjetio je da je komesar File u pismu Špiriću naveo da BiH ima rok od nekoliko dana za dostavljanje odgovora.

"To znači nekoliko dana, a ne sedmica. Drugim riječima, BiH treba da dostavi odgovor što je moguće prije. EU ima rok koji ističe i ne želimo da se dogodi da sredstva IPA fondova budu izgubljena ne samo za BiH nego i za čitav zapadni Balkan", rekao je ovaj zvaničnik u obraćanju novinarima u Sarajevu putem vidio linka iz Brisela.

Prema riječima ovog zvaničnika, Brisel je uradio više nego što je mogao, jer je za dva mjeseca produžio rok za usaglašavanje IPA fondova u odnosu na druge zemlje regiona.

Zbog toga, Brisel se ne osjeća krivim za situaciju koja je nastala.

Zvaničnik EU podsjetio je na činjenicu da je Savjet ministara BiH u avgustu ove godie usaglasio redukovani paket IPA fondova prema kojem bi pet miliona evra bilo alocirano za deminiranje, tri miliona evra za lokalni razvoj odnosno za mala i srednja preduzeća, 10 miliona evra za dionicu autoputa Zenica - Doboj na Koridoru "Pet ce", kao i 2,5 miliona evra za energetsku sigurnost, pet miliona evra za rješavanje socijalnih pitanja.

"Sve su to veoma važne oblasti i eventualni gubitak IPA sredstava u velikoj mjeri bi se odrazio na sve građane BiH, kako na studente, preduzetnike tako i na opštine", rekao je ovaj izvor.

Prema riječima ovog zvaničnika, ne postoji sveopšta saglasnost u BiH za četiri projekta iz IPA fondova i to 2,5 miliona evra za projekat koji se odnosi na statistiku, milion evra za opremanje i uspostavljanje Registra poslovnih subjekata, 3,5 miliona vrijedan projekat usklađivanja standarda u oblasti poljoprivrede, te dio projekta vrijednog 1,5 miliona evra za zdravstvenu i zaštitu na radu.

"Vođene su diskusije za usaglašavanje projekta od 3,5 miliona evra za zapošljavanje i 1,5 miliona evra za zdrastvenu i zaštitu na radu. Dogovorena je komponenta obrazovanja vrijedna 3,5 miliona evra, ali jedan od entiteta nije dao saglastnost za zdravstvo i zdravstenu zaštitu", dodao je zvaničnik iz Brisela.

Govoreći o izvještaju o napretku BiH koji će Evropska komisija objaviti 12. oktobra ove godine, izvor je naveo da će situacija u vezi sa IPA fondovima biti obuhvaćena u tom izvještaju kakav god da bude ishod trenutne situacije, te da bi mehanizmom koordinacije trebalo spriječiti da do sličnog stanja dođe iduće godine.

Zvaničnik EU odbio je kao neosnovana medijska spekulisanja da je tokom tehničkog procesa dogovaranja IPA fondova bilo nekih lobiranja.

Isti izvor naglašava da je zvanični Brisel još na raspolaganju da se postigne viši nivo saglasnosti u vezi sa IPA fondovima uz napomenu da se tokom procesa utvrđivanja Evropa trudila da budu utvrđeni prioriteti čije bi realizovanje bilo najkorisnije za BiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE