• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zukorlić bi da kroji politiku i u Sarajevu

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji napao je Bakira Izetbegovića da je dobio ulogu da pokopa istorijsku harizmu svoga oca.

 Zukorlić bi da kroji politiku i u Sarajevu Izvor: MONDO

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić oštro je kritikovao Bakira Izetbegovića poručivši da je član predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, svjesno ili nesvjesno, dobio ulogu da pokopa istorijsku harizmu svoga oca, pokojnog Alije Izetbegovića.

"Ne postoji nikakva ideologija, niti medijska hajka koja može pokopati tu harizmu. To, očito, jedino može učiniti onaj ko nosi njegovo prezime i ko, kako kaže, liči na svoga babu (oca)", rekao je Zukorlić u intervjuu sarajevskom "Dnevnom avazu".

Muftija je optužio Izetbegovića mlađeg da se sam "upregao u kolo beogradske politike", što, kako kaže, može imati katastrofalne posljedice i po Bošnjake u cjelini.

Reagujući na intervju Izetbegovića sarajevskoj Federalnoj televiziji u kome je on rekao da Zukorlić vodi politiku konflikta, muftija smatra "žalosnim" to da član Predsjedništva BiH i Beograd "šalju identične poruke Bošnjacima Sandžaka".

"Ako sam u prilici da biram između konflikta i slobode, ja ću izabrati konflikt. Čak se ponosim što sam u konfliktu sa svima s kojima danas jesam u konfliktu", poručio je muftija dodavši da je navodna konfliktnost kao pojava u Sandžaku zapravo jedini preostali dokaz da "Sandžak nije potopljen i da Bošnjaci ovde nisu poraženi".

Zukorlić smatra da je posljednjih nekoliko susreta srpskog predsjednika Borisa Tadića s Bakirom Izetbegovićem "dalo velike rezultate".

"Oni su, očigledno, našli zajednički interes i zajedničkog neprijatelja. Nema dileme da igraju na istoj strani", rekao je muftija koji, međutim, smatra da Izetbegović nema moralnog kredibiliteta da govori o konfliktima, niti da bilo koga poziva na "prevazilaženje konflikta".

"Ne razumijem Izetbegovićeve poruke, osim na način da on i njemu slični doživljavaju nas u Sandžaku kao problem u pokušaju da otvore novu stranicu sa Beogradom. Ali, ne na način da Bošnjaci imaju prava kao i drugi narodi, već da se 'sve zaboravi', da Bošnjaci ostanu podređeni i da se igra po pravilima Beograda", kazao je muftija.

Zukorlić je rekao da Izetbegović precjenjuje sebe i svoj značaj, ali i značaj njegove eventualne podrške Bošnjacima Sandžaka.

"Ovo što mi radimo danas nije samo sandžačka aktivnost. Ovo je svebošnjačka aktivnost. Mislim da je ovo što mi činimo tako dobro prepoznato među Bošnjacima u Bosni da će vrlo brzo doći vrijeme kada će političari koji daju izjave poput Izetbegovića potpuno izgubiti podršku u svome narodu", poručio je Zukorlić.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE