• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odgođen štrajk rudara FBiH

Štrajk rudara u Federaciji BiH, koji je bio najavljen za sutra, odgođen je za 5. oktobar.

 Odgođen štrajk rudara FBiH Izvor: MONDO

Potpredsjednik Sindikata rudara BiH Fikret Berbić rekao je da je na sastanku Štrajkačkog odbora odlučeno da se naredne sedmice ponovo sjedne za pregovarački sto sa predstavnicima Vlade FBiH kako bi bili riješeni zahtjevi kakanjskih rudara koji traže povećanje cijene rada sa 2,40 na 3,20 KM.

Ranije je na sastanku direktora rudnika u FBiH, predstavnika Vlade FBiH i "Elektroprivrede BiH" dogovoreno da od 1. januara 2012. godine mjesečni iznos rudarskog toplog obroka, kao i regresa za godišnji odmor bude isti kao i zaposlenima u "Elektroprivredi BiH", a da u međuvremenu budu dogovorene odrednice kolektivnog ugovora kojem bi bile riješene i satnice od 3,20 KM.

Predsjednik Sindikata rudara Kakanj Nezir Begić rekao je da nezadovoljan ponuđenim dogovorima sa Vladom FBiH i da je kakanjski sindikat na vanrednoj sjednici zamrznuo svoje članstvo u Sindikatu rudara BiH, prenosi "Dnevni avaz".

Rudari iz FBiH trebali su sutra da održe protest pred zgradom federalne Vlade zbog niskih plata i ugroženog standarda zaposlenih u rudnicima, dok je za utorak, 27. septembra bio najavljen generalni štrajk u rudnicima u Kaknju, Zenici i Brezi.

Oni su nezadovoljni, jer nadležne vlasti nisu usvojile obećani zakon o posebnim naknadama za rudnike, a umjesto rudnike Vlada je odlučila da subvencioniše obnovljive izvore energije - vjetrenjače i mini centrale.

U pitanje je dovedena i realizacija obećanja o izjednačavanju regresa, toplog obroka, te umanjenju bruto ličnog dohotka za 10 odsto zaposlenima u "Elektroprivredi" u korist rudara da bi se bar malo izbalansirale plate u ovoj oblasti.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE