• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Majstorovići žive na hljebu i vodi

Porodica Majstorović iz Pelagićeva ubjedljivo je najteži socijalni slučaj na području opštine - tri člana, majka i dvoje djece, žive na hljebu i vodi.

 Majstorovići žive na hljebu i vodi Izvor: MONDO

Joka, stara 86 godina, živi sa 63-godišnjom kćerkom Petrom i 64-godišnjim sinom Dankom.

Majka Joka je najzdravija, mada i nju noge polako izdaju, kćerka Petra nikada nije prohodala, dok sin Danko ima posljedice saobraćajne nesreće od prije 23 godine.

"Živimo teško. Nesreća nas je pratila cijelog života i teško mogu išta očekivati bolje. Nemamo povrća, niti stoke, jer nismo u stanju da bilo šta radimo. Ja uz pomoć štapa još nekako se i krećem, a kćerka Petra je invalid od rođenja, nikada nije prohodala i kreće se na rukama" - kaže Joka.

Sin Danko nakon saobraćajne nesreće, u kojoj je jedva ostao živ, ima brojne posljedice.

"Volim kad mi je pred očima, jer se bojim da ga ponovo ne zaboli. Svaki dan opština nam obezbjeđuje po dva hljeba, dobijamo i socijalnu pomoć, koja nam može biti samo za lijekove. Borimo se koliko možemo, samo ne znam dokle ćemo imati snage da se izborimo sa brojnim nedaćama", priča 86-godišnja Joka Majstorović.

Njen sin Danko doživio je tešku saobraćajnu nesreću 1978. godine u Slavonskom Brodu i od tada je izgubio radnu sposobnost. Nedavno je bio mjesec i po dana u Psihijatrijskoj klinici na Sokocu, gdje su doktori konstatovali da boluje od psihoze, mentalne zaostalosti i epilepsije.

"Ne mogu ništa da radim, a kad primijetim da se loše osjećam, prinuđen sam da legnem i odmaram se. Dobro je kada nemam zdravstvenih problema, ali u posljednje vrijeme je sve manje takvih dana. Žao mi je što kod kuće ne mogu ništa raditi i tako zaboraviti na moju bolest", kaže 64-godišnji Danko Majstorović.

U Centru za socijalni rad u Pelagićevu ističu da porodica Majstorović dobija pomoć u skladu sa važećim Zakonom o socijalnoj zaštiti Srpske, odnosno 141 marku mjesečno.

"Slučaj porodice Majstorović je najteži slučaj na području opštine. Sva prava, proistekla iz Zakona o socijalnoj zaštiti, ostvarila je. Baka Joka ima stalnu socijalnu pomoć za tri člana u iznosu od 59 maraka, njena djeca imaju za pomoć i njegu drugog lica po 41 marku.

Centar im kupuje svaki dan po 2 hljeba, a obezbijeđena im je i zdravstvena zaštita. Kolegijum Centra je prije nekoliko dana, bez zahtjeva stranke, odlučio da dodijeli jednokratnu novčanu pomoć od 150 maraka ovoj porodici. Tako periodično radimo. Znam da su to skromna sredstva i da to nije dovoljno, ali socijalna pomoć je samo pomoć i od nje se teško može živjeti", kaže Niko Savkić, direktor Centra za socijalni rad u Pelagićevu.

I komšije ističu da porodica Majstorović živi veoma težak život.

"Vjerujem da ovakvog socijalnog slučaja nema u Republici Srpskoj. Mi, kao komšije, pomažemo koliko možemo, ali to nije dovoljno. Svu hranu što donesemo, ako ne pojedu, to se i pokvari, jer nemaju frižidera. Žao mi je tih ljudi, jer pokušavaju se bore za život uprkos brojnim problemima sa bolešću", ističe Panto Majstorović iz Pelagićeva.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE