• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Brčko: Nema dogovorа o Savjetu ministara

Nа sаstаnku u Brčkom nije postignut dogovor o formirаnju Sаvjetа ministаrа BiH i pored odustаjаnjа srpske strаne od mjestа MIP BiH.

 Brčko: Nema dogovorа o Savjetu ministara Izvor: MONDO

Lideri šest najjačih političkih partija u BiH nisu danas u Brčkom postigli dogovor o formiranju Savjeta ministara zbog problema koncepcijske prirode, koji je, kako su naveli, u potpunosti preslikan iz Federacije BiH (FBiH).

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik ocijenio je da najveći problem u neslaganju političkih partija o formiranju Savjeta ministara BiH predstavljaju dvije različite koncepcije o tome šta je politički predstavnik naroda u BiH.


"Prema nama, politički predstavnik naroda jeste onaj ko na legitimnim izborima ima većinsku podršku, znači minimum 50 odsto plus jedan glas. Zato su se SNSD i SDS okupili da bi ta većina bila legitimna", rekao je Dodik nakon današnjeg sastanka u Brčkom na kojem politički lideri nisu uspjeli da se dogovore o formiranju novog saziva Savjeta ministara BiH.

On je rekao da drugi koncept znači da političko predstavništvo naroda ne podrazumijeva definisanje političke većine koja bi morala da stoji iza toga.

Dodik je ocijenio da bi rješavanje osnovnog pitanja, a to je šta je politički predstavnik konstitutivnog naroda u BiH, otvorilo mogućnosti za brže rješavanje mnogih drugih pitanja u BiH, a samim tim i formiranje Savjeta ministara.

"Ukoliko ne bude dogovora o tome neminovna je kriza institucija i samog političkog sistema BiH", rekao je Dodik.

On je potvrdio da su SNSD i SDS na današnjem sastanku političkih lidera u Brčkom bili spremni na određene kompromise, što bi praktično značilo da su bili spremni da odustanu od priče o četiri ministarstva za predstavnike Republike Srpske u Savjetu ministara, među kojima je i Ministarstvo inostranih poslova BiH, ali da ta ponuda od danas više ne važi.

"Ovog trenutka moram da kažem da su naše početne pozicije četiri ministarstva i Ministarstvo inostranih poslova za RS, princip rotacije i konstitutivnost naroda, i u tom pogledu možemo nastaviti dalje da razgovaramo", rekao je Dodik.

Lider SDP BiH Zlatko Lagumdžija izjavio je da je potpuno očigledno da među liderima vodećih političkih stranaka u BiH postoji neslaganje u vezi dva viđenja i dva koncepta na kojim treba konstitusati vlast.


"Mi i član 9.3 Ustava čitamo na različite načine. Jedni čitaju da se radi o predstavnicima naroda, a drugi da je riječ o predstavnicima odgovarajućih konstitutivnih naroda. Dakle mi ni Ustav ne čitamo isto kao ni preambulu Ustava. Oko toga se ne slažemo i plašim se da je ovo suštinski problem", rekao je Lagumdžija poslije sastanka vladajuće šestorke u Brčkom.

Lagumdžija je dodao da to što se politički lideri nisu saglasni o načinu formiranja Savjeta ministara na bazi Ustava i izbornog rezultata ne znači da vlast ne postoji.

"Mi imamo Savjet ministara koji funkcioniše kao i u svim kantonima u kojima nismo konstitusali vlast - vlast postoji, kao što postoji i u dva entiteta bez obzira da li se i koliko ona nekome sviđa ili ne", smatra Lagumdžija.

On je naglasio da je uvijek spreman da razgovara i da će svi zastupnici, poslanici i izvršna vlast u kojoj sjede predstavnici SDP-a funkcionisati u skladu sa ustavom i zakonima BiH.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić izjavio je da među liderima stranaka koji su učestvovali na današnjem sastanku postoji saglasnost da budući Savjet ministara BiH treba da broji tri Srbina, tri Hrvata i tri Bošnjaka i jednog ministra iz reda ostalih.

On je nakon sastanka u Brčkom rekao da danas nisu bili sporni ni Srbi ni Bošnjaci, već kako raspodijeliti pozicije kada je riječ o Hrvatima.

HDZ BiH više nikom neće dopustiti da u ime hrvatskog naroda i njegovih legitimnih predstavnika bira člana Predsjedništva BiH ili predstavnika u bilo koju drugu instituciju iz reda Hrvata, poručio je danas u Brčkom lider HDZ-a BiH Dragan Čović.

"Taj stav smo i danas zastupali u vjeri i želji da dođemo do rješenja kada je riječ o formiranju Savjeta ministara BiH. Naš stav je bio logičan i normalan da imamo predsjedavajućeg i dva ministra u Savjetu ministara, ali dogovora nije bilo", rekao je Čović.

Lider HDZ-a 1990 Božo Ljubić ocijenio je da se u BiH sukobljavaju dva koncepta shvatanja BiH - kao države tri ravnopravna konstitutivna naroda i onaj koji predviđa dominaciju većine nad manjinom, te istakao da u predstojećem periodu treba tražiti odgovor na pitanje gdje je pozicija Hrvata u BiH.

Ljubić je novinarima u Brčkom, nakon sastanka lidera najjačih stranka u BiH, naglasio da je ova stranka zatražila hitno zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora gdje bi bilo utvrđeno i dogovoreno šta u tom pogledu činiti u budućnosti.

Domaćin današnjeg, trećeg po redu sastanka i lider SDS Mladen Bosić rekao je da su predstavnici stranaka iz Republike Srpske danas otišli dva koraka dalje i bili spremni da odustanu od početnih principa, ali da ti ustupci nisu bili dovoljni za formiranje Savjeta ministara, te da BiH tone sve dublje u političku i svaku drug u krizu.

Bosić je rekao da dogovor o Savjetu ministara BiH nije postignut, iako je SDS predložio kompromisan način rješavanja pitanja formiranja ovog tijela prema kome su SNSD i SDS bili spremeni da odustanu od priče o četiri ministarstva, među kojima i od Ministarstva inostranih poslova.

"Ponudili smo SDP-u i SDA da izaberu hoće li u tom kontekstu da budu treći ili drugi, odnosno hoće li prvi da biraju i da imaju tri ministarstva ili će drugi da biraju i imaju četiri ministarstva. Ni to nije bilo dovoljno da se napravi dogovor i stoga ovo što je predloženo sada više ne važi", naglasio je Bosić.

Formiranje Savjeta ministara bilo je jedina tema današnjeg sastanka, a termin eventualnog, narednog susreta nije dogovoren.

Sastanku u Brčkom, osim Bosića, prisustvovali su i lideri SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a BiH Dragan Čović, HDZ-a 1990 Božo Ljubić, SDA Sulejman Tihić i SDP-a Zlatko Lagumdžija.

Na prethodnim sastancima u Mostaru i Sarajevu nije postignut dogovor o formiranju vlasti na nivou BiH, godinu dana nakon izbora.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE