• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sutra protesti u Banjaluci

Civilni invalidi okupiće se u 12 sati na platou ispred Narodnog pozorišta RS u Banjaluci odakle će krenuti u protestnu šetnju do zgrade Vlade RS

 Sutra protesti u Banjaluci Izvor: MONDO

Civilni invalidi najavili su da će se sutra okupiti na platou ispred Narodnog pozorišta Republike Srpske u Banjaluci odakle će krenuti u protestnu šetnju pored Narodne skupštine do zgrade Vlade, jer smatraju da novi Nacrt zakona o socijalnoj zaštiti RS ne zadovoljava ni minimum njihovih zahtjeva.

"Okupljanje je zakazano za 12.00 časova, a ako nam se u roku od sat vremena ne obrati niko iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS ili premijer Srpske Aleksandar Džombić, blokiraćemo glavnu saobraćajnicu ispred zgrade Vlade", rekao je Srni predsjednik Inicijativnog odbora za proteste civilnih invalida Banjaluka Radenko Stjepanović.

Stjepanović je rekao da civilni invalidi traže da se naknade za tuđu njegu i pomoć isplaćuju iz budžeta RS, a ne iz budžeta lokalnih zajednica, kao i da se ova naknada za najteže invalide isplaćuje u iznosu od 70 odsto prosječne plate u RS.

Civilni invalidi, njih 50, poručili su sa protestnog okupljanja u Banjaluci 24. avgusta da neće odustati od protesta sve dok ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi i usvojen novi zakon o socijalnoj zaštiti, ne isključujući mogućnost blokade saobraćajnica i štrajk glađu.

Vaso Bošnjak, jedan od organizatora protesta, rekao je tada okupljenima da su civilni invalidi u RS u diskriminišućem položaju u odnosu na penzionere RS, jer najniža penzija iznosi 165 KM, ali i na civilne žrtve rata koje mjesečno primaju oko 400 KM, te borce koji su najzaslužniji za stvaranje RS, a od kojih neki imaju primanja i veća od 1.500 KM.

Bošnjak je istakao da su jedina primanja civilnih invalida u RS 41 KM mjesečno po osnovu naknade za tuđu njegu i pomoć, ističući da sa tim novcem civilni invalid ne može "sastaviti ni tri dana i da to nije dostojno čovjeka".

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE