• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada RS: Riješićemo problem civilnih invalida

Ministar zdravlja RS primio predstavnike civilnih invalida. Postignut dogovor da se uradi brza procjena stvarnog broja lica kojima je potrebna pomoć

 Vlada RS: Riješićemo problem civilnih invalida Izvor: MONDO

Vlada Republike Srpske (RS) odlučna je da napravi značajan iskorak u rješavanju problema civilnih invalida i da, zajedno sa lokalnim zajednicama, unaprijedi pitanja koja se odnose na ovu kategoriju stanovništva, izjavio je danas ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Ranko Škrbić.

Nakon razgovora sa delegacijom civilnih invalida koji su danas štrajkovali u Banjaluci, Škrbić je rekao novinarima da je ispoštovan Nacrt zakona o socijalnoj zaštiti RS, koji je pripremljen prema ranije datom obećanju invalidima, i da će se ovaj dokument u četvrtak naći na sjednici Vlade kako bi bio usvojen i upućen u skupštinsku proceduru.

"Dužni smo to uraditi da bi se ispoštovali rokovi kako bi ovaj zakon u formi nacrta bio spreman za proceduru, jer on tretira i druga pitanja, a ne samo lica sa invaliditetom. Paragrafi i odrednice koji su nejasni biće riješeni podzakonskim aktima i pravilnicama i to je posao koji ide paralelno sa donošenjem zakona", rekao je Škrbić.

On je naglasio da su civilni invalidi sa stečenim invaliditetom ubjedljivo u najgoroj poziciji od svih kategorija invalida, jer imaju mjesečna primanja od 41 KM, dok su druge kategorije u tome napredovale.

Škrbić je rekao da se naknada za ovu kategoriju stanovništva ovim nacrtom veže za iznos neto plate, te da je ukupan iznos koji je potreban za te namjene oko 32 miliona KM na godišnjem nivou.

On je naveo da je postignut dogovor i o tome da se uradi brza procjena stvarnog stanja i stvarnog broja lica kojima je potrebna tuđa njega i pomoć.

Govoreći o zahtjevu civilnih invalida da se naknade isplaćuju iz republičkog budžeta, Škrbić je rekao da, ako bi to radila RS, bilo bi tri do četiri miliona operativnih troškova i da je to nepotrebno, već da bi bilo bolje pojačati rad sa opštinskim centrima za socijalni rad.

Predstavnik civilnih invalida Vaso Bošnjak rekao je da je na sastanku nađeno prostora i mogućnosti za usklađivanje stavova kako bi se postigla rješenja na obostrano zadovoljstvo.

On je ocijenio da Nacrt zakona ima i pozitivnih stvari kao što su vezanost primanja za tuđu njegu i pomoć ove kategorije za prosječnu platu, dodajući da će sadašnji zahtjev invalida da bude 70 odsto prosječne plate u RS, vjerovatno biti korigovan.

"Svjesni smo situacije u Srpskoj i to poštujemo, ali ćemo tražiti veći procenat od prosječne plate od 10 i 20 odsto, zavisno od kategorije, kako to propisuje Nacrt zakona", rekao je Bošnjak.

Prema njegovim riječima, na današnjem sastanku dogovoreno je i da personalna asistencija funkcioniše kao tuđa njega i pomoć, i da će djelimično biti dotirana iz republičkog budžeta, a drugim dijelom iz budžeta lokalnih zajednica.

Bošnjak je rekao da je bilo i određenih nedoumica o kategoriji ovih invalida, ali da je ministar Škrbić obećao da će i to biti riješeno i da će biti urađena određena korekcija.

Nakon sastanka, okupljenim invalidima su se obratili ministar Škrbić i Bošnjak i saopštili im šta je dogovoreno na sastanku, nakon čega su se razišli.

Nekoliko desetina civilnih invalida okupilo se u podne ispred pozorišta u Banjaluci odakle su prošetali sa transparentima do zgrade Vlade.

POGLEDAJTE FOTO GALERIJU

Oni smatraju da novi Nacrt zakona o socijalnoj zaštiti ne zadovoljava minimum njihovih zahtjeva i traže da se naknade za tuđu njegu i pomoć isplaćuju iz budžeta RS, a ne iz budžeta lokalnih zajednica, kao i da se ova naknada za najteže invalide isplaćuje u iznosu od 70 odsto prosječne plate u RS.

Okupljeni su nosili transparente sa porukama: "Danas smo ovdje mi, a sutra možda vaši potomci", "Nećemo mrvice ispod vašeg stola", "Naši očevi su branili ovu državu i mi smo njena djeca"....

Podršku ovoj socijalnoj kategoriji dala je i organizacija Oštra Nula čiji su aktivisti na Trgu Krajine dijelili pozive za proteste.

(Siniša Stanić, MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE