• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nović: Vraćanje viza bi bila tragedija

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović rekao je da bi najveća tragedija za građane BiH bila ukidanje bezviznig režima sa zemljama Šengenskog sporazuma.

 Nović: Vraćanje viza bi bila tragedija  Izvor: MONDO

"Tada bi potpuno došli na crnu listu u Evropi i u svijetu. Ne vjerujem da bi se u narednih pet ili deset godina mogli da vratimo na tu listu", rekao je Nović novinarima u Sarajevu.

On je ocijenio ozbiljnim prijetnje da će biti ukinuta vizna liberalizacija.

"Građane time ne treba previše plašiti, ali ni misliti da je to bespotrebno upozorenje. Evropa neće gledati naklono na azilante koji dolaze iz BiH i zemalja u okruženju i na taj način ugrožavati vlastitu bezbjednost i sistem koji godinama funkcioniše", naglasio je Nović.

Nović je naglasio da su njegov posljednji boravak u Briselu i susreti sa zvaničnicima EU ukazivali na potrebu da BiH treba da preduzme dodatne mjere kako bi bio spriječen veliki broj azilanata iz BiH.

"To je pitanje koje treba ozbiljno da razmotre organi unutar BiH, i vlasti i civilni sektor. Potrebno je edukativno pomoći građanima BiH kako treba da se ponašaju van BiH", istakao je Nović.

Prema njegovim riječima, nije korisno ni dobro prebacivati odgovornost na druge, odnosno da se azilanti lažno predstavljaju da su iz BiH a dolaze iz Srbije, Hrvatske ili neke druge susjedne države.

"Ovo pitanje moramo posmatrati regionalno, jer je isti interes svih zemalja regionu da imaju bezvizni režim", rekao je Nović.

On nije siguran da građani BiH azil u evropskim zemljama traže samo iz ekonomskih razloga, jer, prema njegovim riječima, ljudi često nisu informisani.

Nović smatra da parlamentarci iz BiH ne mogu ad hok odlučivati o zakonima o identifikacionim dokumentima - Zakonu o putnim ispravama, Zakonu o prebivalištu i boravištu građana, Zakonu o jedinstvenom matičnom broju, Zakonu o ličnim kartama i Zakonu o državljanstvu, jer to jedan paket koji daje bezbjednost građanima BiH.

"Nije korektno igrati se sa ovim zakonima unutar Parlamentarne skupštine BiH bez valjanih obrazloženja", zaključio je Nović.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE