• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Puštena u rad mreže GPS stanica

Specijalni predstavnik EU Peter Sorensen je u Sarajevu pustio u rad mreže permanentnih GPS stanica za prostor BiH.

 Puštena u rad mreže GPS stanica  Izvor: MONDO

Projekt je finansiran sa milion evra iz IPA 2007 i milion KM iz Budžeta BiH.

"Ova nova mreža će puno značiti građanima, jer će se u budućnosti zemljišni sporovi rješavati brže, izdavanje dokumenata u vezi sa vlasništvom nad zemljom će biti efikasnije i nedosljednosti u zemljišnim knjigama će biti eliminisane", rekao je Sorensen u govoru na svečanosti puštanja u rad mreža GPS stanica.

Prema njegovim riječima, realizacijom ovog projekta BiH stiče kapacitete za prikupljanje i izradu pouzdanih podataka korisnih za statistiku, posebno ekonomsku i poljoprivrednu, u skladu sa standardima EU.

"Osim toga, BiH će sada biti u mogućnosti da se integriše u postojeće evropske satelitske sisteme globalne navigacije", istakao je Sorensen izrazivši zadovoljstvo što je projekt realizovan u saradnji nadležnih tijela BiH.

Specijalni predstavnik najavio je da će u nastavak aktivnosti na ovom području EU finansirati dodatnih 1,3 miliona evra za fotografisanje iz vazduha i pravljenje foto-karata koje će dati tačan pregled cijele zemlje.

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović ocijenio je da je realizacijom ovog projekta BiH pokazala da je i uz postojeće zakone i ustave moguć dogovor.

"Ovim projektom BiH se priključuje evropskim standardima, posebno susjedima Srbiji i Hrvatskoj, koji su već uveli GPS sistem", dodao je Nović.

Podsjećajući da je projekt finansiran sredstvima IPA 2007 i budžetskim sredstvima BiH Nović je uputio apel svima koji odlučuju o IPA fondovima da se time ne treba igrati i da BiH ne smije ostati bez tako značajnih sredstava.

Direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Željko Obradović naglasio je da je cilj projekta da BiH bude dio evropske porodice u prikupljanju, obradi i distribuciji zemljišnih podataka.

U ime direktora Republičke uprave za geodetske i inovinsko-pravne poslove Republike Srpske (RS) Tihomira Gligorića prisutne je pozdravio njegov savjetnik Darko Mišković, koji je Gligorićevo odsustvo objasnio problemima nastalim zbog odluke Ustavnog suda BiH da privremeno obustavi primjenu Zakona o katastru RS.

"Republička uprava daće sve da ne dođe do ugrožavanja ljudskih prava u ovoj oblasti", rekao je Mišković.

Provođenjem projekta GPS stanica uspostavljen je servis baziran na satelitskim mjerenjima za pozicioniranje na cijeloj teritoriji BiH u realnom vremenu sa različitim nivoima tačnosti, zavisno od potreba korisnika.

Prema ocjeni stručnjaka, ovaj projekat jedan je od najznačajnijih u posljednjih dvadesetak godina u geodetskoj struci i njegovom realizacijom biće povećana tačnost geodetskih radova, a građani i ostali korisnici lakše će i brže dolaziti do podataka koji su im potrebni.

U sklopu mreža GPS stanica na prostoru BiH instalisane su 34 permanentne stanice - po sedamnaest na teritoriji RS i FBiH, sa kontrolnim centrima u Banjaluci i Sarajevu.

Projekat je realizovan u saradnji Ministarstva civilnih poslova BiH, Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS i Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE