• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svi lažni azilanti biće vraćeni u BiH

Sve osobe iz BiH koje su zatražile azil u Belgiji biće vraćene u BiH, izjavio je danas ministar bezbjednosti BiH Sadik Ahmetović.

 Svi lažni azilanti biće vraćeni u BiH Izvor: MONDO

Ahmetović je naglasio da će, kada vlasti u Belgiji završe procedure progona lažnih azilanata, nadležni u BiH obezbijediti avion za prevoz i 72 lica sa prostora Posavine koja su u protekla tri mjeseca napustila BiH.

"Svako ko zloupotrijebi bezvizni režim pretrpjeće određene sankcije", poručio je Ahmetović u Odžaku, nakon sastanka sa načelnicima opština Odžak, Modriča i Gradačac na kome je razgovarano o ovom problemu .

On je potvrdio da je Ministarstvo bezbjednosti BiH juče dobilo pismo komesara za unutrašnje poslove Evropske unije Sesilije Malstrom u kojem traži od BiH da preuzme aktivniji pristup prema ovom problemu na koji je ukazala Vlada Belgije.

Ahmetović je ponovio da u pismu nema nijedne riječi o ukidanju bezviznog režima za građane BiH, ali da se traži da vlasti u BiH indentifikuju problem.

On je naglasio da vlasti u BiH moraju biti odgovorne kako ne bi bila ugrožena odluka EU o bezvizno režimu za građane BiH, jer je to najznačajniji korak prema EU integracijama.

Prema Ahmetovićevim riječima, Srbiju je nakon odluke o bezviznom režimu napustilo 28 000 lica, Makedoniju 10 000, a BiH svega 400 lica, što ne može ugroziti bezvizni režim sa BiH.

U razgovoru Ahmetovića sa načelnicima opština Odžak, Modriča i Gradačac konstatovano je da je ovaj dio Posavine ekonomski razvijeniji dio BiH, zbog čega nema socijalnih i ekonomskih razloga za napuštanje zemlje i traženje azila .

Na ovom području nema ni bezbjednosnih niti bilo kojih drugih razloga za napuštanje BiH, zbog čega će vlasti u BiH istrajati u namjeri da sva lica budu vraćena - istaknuto je na sastanku.

Važno je da lokalne zajednice imaju dobru saradnju sa policijskim strukturama, kao i sa mjesnim zajednicama, posredstvom kojih će u narednom periodu građane informisati o zakonskim procedurama i odgovornostima zbog kršenja zakona, što je štetno za pojedince, ali i za državu BiH i državu u koju dolaze.

Ahmetović je potvrdio da će policijski i drugi bezbjedonosni organi i institucije ispitati sumnje o učešću pojedinaca iz kriminalnih krugova u odvođenju građana u Belgiju i druge zemlje EU.

Sa prostora Odžaka u toku ljeta otišlo je blizu 40 porodica, od kojih dvije romske, sa jednim ili više članova - rekao je načelnik Odžaka Luka Jurić.

On je istakao da socijalni problem i siromaštvo nisu jedini razlog za odlazak u Belgiju. Među licima koja su napustila Odžak ima i visoko obrazovanih, bez škole, bogatih i onih koji su korisnici usluga Centra za socijani rad.

Načelnik opštine Gradačac Fadil Imširović rekao je da nema informaciju koliko je lica iz ove opštine zatražilo azil u nekoj od zemalja EU.

Iz Modriče je, prema nezvničnim podacima, u posljednih 30 dana otišlo sedam romskih porodica sa 20 članova.

Podaci o broju Bošnjaka koji su otišli iz Modriče biće saopšteni sutra na sastanku sa predstavnicima vlasti Belgije i BiH, rekli su u Mjesnoj zajendici Tarevci, iz koje je nezvanično otišao veći broj lica.

Načelnik opštine Vukosavlja Elvir Hadžiomerović izjavio je SRNI da nije pozvan na sastanak, iako je sa prostora ove opštine u Belgiju otišlo blizu 70 lica, od kojih 20 romske nacionalnosti.

Sutra u Modriči biće razgovarano o ovom pitanju na sastanku predstavnika belgijskih i vlasti BiH, te lokalnih zajednica.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE