• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karadžić: Sivac me naziva vukodlakom

Saslušanjem Nusreta Sivca, bivšeg policajca i novinara iz Prijedora, u Haškom tribunalu je nastavljeno suđenje nekadašnjem predsjedniku RS Radovanu Karadžiću

 Karadžić: Sivac me naziva vukodlakom Izvor: MONDO

Tužilaštvo je, uz ovo svjedočenje, uvrstilo u dokaze njegov raniji iskaz na suđenju Milomiru Stakiću, koji je 1992. godine bio predsjednik opštinskog Kriznog štaba i načelnik Opštinskog vijeća za narodnu odbranu u Prijedoru. Stakić je u tribunalu osuđen na 40 godina zatvora.

U glavnom ispitivanju Sivac je izjavio da su "Kozarski vjesnik" i Radio Prijedor "bili pod kontrolom SDS-a i da su "korišteni za optuživanje građana Prijedora za razne stvari".

"Ako su bili pomenuti, znalo se da su predviđeni za odstrel i kasnije su stradali u logorima", tvrdi Sivac. "U jednom članku je pomenut doktor Osman Mahmuljin koji je sa mnom odveden u Omarsku, gdje je ubijen u julu 1992. godine kada je izvršena sistematska egzekucija prijedorskih građana."

Karadžić je unakrsno ispitivanje počeo pitanjem da li je svjedok služio vojsku u JNA i o detaljima Sivčevog službovanja u javnoj bezbjednosti. Svjedok je potvrdio da je radio u službi centra veze i kriptozaštite koja je pripadala Javnoj bezbjednosti, napominjući da su službenici mogli da rade i za Državnu bezbjednost.

Sivac je, kako se čulo, "vodio računa o bezbjednosti Josipa Broza Tita prilikom njegovih boravaka u BiH" i, kako je Karadžić rekao, "1973. ganjao informbirovce od '48".

Sudsko vijeće je Karadžića opomenulo, jer je svjedoka ispitivao samo o njegovoj knjizi, iako ona nije dokazni predmet. Karadžić je insistirao da je ona relevantna, zato što je Sivac "različito govorio u knjizi i na suđenju Stakiću".

"Knjiga je relevantna i za pitanje kredibiliteta svjedoka, zbog njegovog odnosa prema Srbima i prema muslimanima koji su htjeli da ostanu da žive sa Srbima, i zbog odnosa prema meni, jer me naziva vukodlakom", rekao je Karadžić.

Povodom Karadžićeve tvrdnje da je iseljavanje stanovništva Prijedora 1992. godine otežavano time što su tražene različite potvrde, Sivac je rekao: "To je napravljeno namjerno da bi nam se uzeo novac koji nam je ostao".

"Morali smo da potpišemo 15 različitih potvrda, među kojima i potvrdu da se odričemo imovine. Moja supruga je u vojnom odsjeku morala da dobije potvrdu za sina koji je imao šest godina i za kćerku od 11 godina. Potvrde su tražene i od ljudi kojima su kuće bile spaljene", rekao je Sivac.

U Karadžićevom predmetu sutra neće biti zasjedanja, a glavni pretres biće nastavljen u petak iskazom novog svjedoka, posredstvom video-linka. Sivac će tako u Hagu nepredviđeno ostati i tokom vikenda, jer će Karadžić nastaviti da ga unakrsno ispituje u ponedjeljak.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE