• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dobojlijama obećavali azil u Belgiji

Načelnik opštine Doboj Obren Petrović pozvao je građane da ne vjeruju lažnim obećanjima nekih agencija, pojedinaca ili grupa da će dobiti azil u Belgiji.

 Dobojlijama obećavali azil u Belgiji Izvor: MONDO

Petrović je rekao da je tokom razgovora sa generalnim direktorom belgijske Službe za strance Fredijem Rosmontom saznao da MUP Belgije već ima podatke o nekim licma sa ovih prostora koja čine te prevare, i na tome će se uskoro raditi, u saradnji sa Ministarstvom bezbjednosti BiH i entitetskim MUP-ovima.

"Bezvizni režim za građane BiH još nije ugrožen, ali je zbog lažnih azilanata narušen imidž zemlje, a da do toga ne dođe građani moraju biti disciplinovani", poručio je Petrović i rekao da od uvođenja bezviznog režima za građane BiH, od novembra 2010. godine, u Belgiji ima oko 400 lažnih azilanata koji su državljani BiH.

Iz opštine Doboj ima 14 registrovanih azilanata koji su produkt lažnih obećanja nekih agencija, pojedinaca ili grupa, koji za taj svoj kriminalni posao uzmaju dobru svotu novca, rekao je Petrović.

Rosmont je ponovio u Doboju da će sva lica iz BiH, koja su zatražila azil u Belgiji, biti vraćena u BiH.

"Osim iz Doboja, najveći broj građana iz BiH koji su se zaputili u Belgiju su sa sjevera BiH, tačnije iz Modriče, Odžaka, Gradačca, Brčkog i Orašja. Pretežno se radi licima između 30 i 35 godina starosti, među kojima su i cijele porodice sa djecom do sedam godina strosti", rekao je Rosmont, nakon večerašnjeg razgovora sa Petrovićem.

Rosmont je tokom razgovora obavijestio Petrovića da u javnosti kod građana postoji netačna informacija o brzom i jednostavnom dobijanju azila u Belgiji, ali je tačno da će svi lažni azilanti veoma brzo biti deportovani nazad u svoju zemlju.

"Svi ti lažni azilanti razočarani su kada dođu u belgijsku kancelariju MUP-a i saznaju pravu proceduru dobijanja azila, te da za svoj ilegalni boravak ne dobijaju hikakvu novčanu i ostalu naknadu", naglasio je Rosmont.

Posebna tema o azilantima iz BiH, kao i ostalih balkanskih država, biće na dnevnom redu Foruma ministara unutrašnjih poslova i pravosuđa EU - zapadni Balkan, koji će biti održan u Ohridu 3. i 4. oktobra.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE