• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: BiH da se odrekne prisvojenih nadležnosti

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da BiH mora da se odrekne institucija i nadležnosti koje je bespravno prisvojila ukoliko želi da održi čvrstu strukturu.

 Dodik: BiH da se odrekne prisvojenih nadležnosti Izvor: MONDO

Dodik kaže da ukoliko BiH želi da opstane mora uvažiti Dejtonski sporazum kao međunarodni ugovor koji podrazumijeva da se svaka nadležnost uvodi uz dvije strane, a to su samo Srpska i Federacija BiH.

"Srpska nema nikakve koristi od sadašnjih 87 institucija na nivou BiH", rekao je Dodik za Radio-televiziju RS.

Govoreći o odnosima Srpske i Rusije, Dodik je ocijenio da je ruska politika u BiH bila odmjerena i da je ova zemlja imala principijelan odnos prema Dejtonskom sporazumu, za razliku od mnogih zapadnih zemalja.

On je dodao da će nedavno potpisani sporazum sa Jedinstvenom Rusijom značiti i direktno povezivanje Srpske sa ovom zemljom, jer je to vladajuća stranka koja je preporodila Rusiju.

Predsjednik Srpske izrazio je zadovoljstvo zbog pokretanja novog postrojenja u Rafineriji nafte u Brodu, što je rezultat saradnje sa ruskim partnerima.

"Mi smo 2006. godine naišli na razumijevanje ruskih partnera što je danas rezultiralo rješavanjem pitanja rafinerije. Nama je bilo bitno da to bude ruska državna, a ne komercijalna kompanija jer je ona dugoročan partner", naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, trostruko povećanje obima proizvodnje značiće nova tržišta, među kojima i tržište EU i smanjenje spoljnotrgovinskog deficita.

Dodik je istakao da će intenzivno uticati da se obezbijedi prelazak tranzitnog kraka gasovoda "Južni tok" preko teritorije Srpske, što bi za RS značilo ogromne prihode na osnovu tranzitnih taksi. "Ono što je definitivno jeste da gasovod u okviru projekta Južni tok prelazi preko Srbije. Vjerujem da možemo da ostvarimo prelazak tranzitnog kraka kroz RS, jer je alternativa prelazak preko Hrvatske zbog odustajanja mađarske kompanije MOL od projekta", objasnio je Dodik.

On je ocijenio da je izvjesna i investicija izgradnje dvije termoelektrane u Ugljeviku vrijedna 800 miliona evra, za koju je izrazio očekivanje da će biti završena do 2014. godine.

Dodik je rekao da je ekonomska situacija u Srpskoj stabilizovana u posljednjih pet godina i da RS u ovoj godini ima rast bruto društvenog proizvoda i potpunu stabilnost i likvidnost budžeta.

On je dodao da nova zapošljavanja moraju biti obezbijeđena u realnom sektoru i da rješenje treba tražiti u novoj vrsti reindustrijalizacije otvaranjem malih i srednjih fabrika koje bi se naslanjale na velike proizvođače kao što su rafinerija i Elektroprivreda.

Komentarišući situaciju na sjeveru Kosova, predsjednik Srpske je rekao da srpski odgovor treba da bude energičniji u smislu zahtjeva da se sjever Kosova odvoji i time uslovi dalje kretanje Srbije ka EU.

"Riječ je o bezočnoj akciji KFOR-a koji je zaposjeo granice, što znači da je ta akcija organizovana i da se iskoristila situacija u kojoj Srbija ne može da se suprotstavi silom", ocijenio je Dodik.

On je naglasio da za interese Srba na Kosovu ne postoji razumijevanje Zapada koji "srpskoj državi nudi šargarepu koja se zove EU", i da se ukoliko ne bude razumijevanja Zapada za zahtjev Srbije treba okrenuti drugim saveznicima u svijetu.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE