• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Komšić: BiH da održi vanredne izbore

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić smatra da u BiH treba da budu održani vanredni izbori, jer trenutna situacija "više nema nikakvog smisla".

 Komšić: BiH da održi vanredne izbore Izvor: MONDO

"Ali, tek tu dolazimo do problema. Ni u Ustavu, ni u zakonima ne postoji regulisano pitanje vanrednih izbora. Ko ih, kada i zašto zakazuje, kako se održavaju, koje nivoe vlasti obuhvataju. Potpuno neregulisana materija u našem pravnom sistemu", rekao je Komšić.

On je naveo da postoji teoretska i dijelom pravna mogućnost da Parlamentarna skupština BiH raspusti samu sebe, proglasi održavanje novih izbora, reguliše odlukom o raspuštanju sve detalje vezane uz održavanje tih izbora i da bude praktičan osnov za vanredne izbore.

"Nisam siguran da li bi iko mogao da ubijedi državne poslanike ili barem neophodnu većinu njih da to urade, da praktično sami sebe raspuste", dodao je Komšić.

On smatra da "nikako nije dobro da sadašnji Savjet ministara BiH ostane do sljedećih izbora".

"Teško je očekivati da će ministri u tzv. tehničkom mandatu ulagati maksimalne napore i raditi punim kapacitetom. I mi već vidimo da se to ne dešava", rekao je Komšić za "Dnevni avaz", napominjući da ukoliko ovakva situacija ostane do 2014. godine, postavlja se pitanje smisla izbora i demokratskog odlučivanja građana BiH na tim izborima.

Govoreći o odnosu BiH prema Palestini, Komšić je rekao da je BiH "zapravo već priznala Palestinu" i da je ona za BiH "formalna, praktična politička i međunarodna činjenica".

"Imamo uspostavljene diplomatske odnose, imamo rezidentnog palestinskog ambasadora u Sarajevu. U međunarodnoj komunikaciji to su sve obilježja već priznate države", pojasnio je Komšić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE