• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Tužilaštvo krivac za Dobrovoljačku"

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Milorad Novković smatra da je Tužilaštvo BiH isključivi krivac za sporost u predmetu "Dobrovoljačka ulica".

 "Tužilaštvo krivac za Dobrovoljačku" Izvor: MONDO

"Niko ne može prijavu ni pocijepati ni spaliti nego se mora ili otvoriti istraga pa zatvoriti ili otvoriti istraga pa podići optužnica", naglasio je Novković.

Govoreći o inicijativi za formiranje entitetskih visokih sudskih i tužilačkih savjeta, Novković je naveo da entitetske vlasti imaju pravo da daju prijedloge za organizaciju i sastav sudskog i tužilačkog savjeta.

On je podsjetio da su prije VSTS-a, odnosno prije sporazuma entitetskih vlada 2004. godine, postojali entitetski visoki sudski i tužilački savjeti, te da su u tom kapacitetu ti savjeti započeli reformu pravosuđa.

Novković smatra da u sklopu strukturisanog dijaloga o reformi pravosuđa u BiH može doći do određenih promjena kada je riječ o organizaciji sudova i tužilaštava u BiH, ali da će samo biti ojačani osnovni principi pravosuđa.

Za predsjednika VSTS-a BiH nije realna opcija o formiranju visokog sudskog i visokog tužilačkog savjeta.

"BiH je mala država i po broju stanovnika i po teritoriji. Ekonomski ne bi bilo opravdano da bude i sudski savjet i tužilački savjet", rekao je Novković za sarajevski nedjeljnik "Dani".

Ocjenjujući da politike nema u VSTS-u kada se donose odluke, Novković nije isključio mogućnost da ima članova Savjeta, koji su simpatizeri određenih politika.

Novković je istakao da za njegovog mandata na mjestu predsjednika VSTS-a nije podnesena ni anonimna pritužba na korumpiranost sudija i tužilaca u BiH, zbog čega smatra islišnom pitanje o korumpiranosti sudija i tužilaca.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE