• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Suđenje Jurišiću odgođeno za kraj novembra

Nastavak ponovljenog suđenja ratnom zvaničniku Tuzle Iliji Jurišiću pred sudom u Beogradu odgođeno je za kraj novembra - potvrdio je advokat Đorđe Dozet.

 Suđenje Jurišiću odgođeno za kraj novembra Izvor: MONDO

On je rekao da ga je sudija obavijestio da nije obezbijedio video link preko kojeg je trebalo da svjedoče svjedoci iz BiH, među kojima nekadašnji policijski zvaničnik Tuzle Meša Bajrić.

Dozet je naveo da je Ilija Jurišić planirao da se pojavio na današnjem ročištu.

Na zakazanom ročištu planirano je saslušanje nekadašnjeg načelnika Stanice javne bezbjednosti u Tuzli Meše Bajrića, komandanta kasarne JNA u Tuzli Mileta Dubajića i tadašnjeg komandanta Teritorijalne odbrane Tuzla Envera Delibegovića.

Novo ročište zakazano je za 28. i 29. novembar.

Suđenje Jurišiću je ponovljeno, pošto je u oktobru prošle godine Apelacioni sud u Beogradu ukinuo presudu kojom je Jurišić osuđen na 12 godina zatvora te ga pustio da se brani sa slobode.

Jurišić je nakon ukidanja te presude pušten iz pritvora u Beogradu u kojem je proveo tri godine, poslije hapšenja na beogradskom Aerodromu "Nikola Tesla" 11. maja 2007. godine.

Ilija Jurišić se tereti da je kao pripadnik rezervnog sastava policije MUP-a BiH i kao visoki starješina u operativnom štabu Službe javne bezbjednosti Tuzla izdao nalog za otvaranje vatre na kolonu JNA u povlačenju, kada je poginuo najmanje 51 vojnik, a oko 50 ranjeno, dok je veći broj sanitetskih vozila uništen.

Na osnovu te naredbe, raspoređeni snajperisti u obližnjim zgradama prvo su pucali i ubijali vozače vojnih vozila, tako zaustavljali vozila i njima blokirali dalji prolaz, a potom pucali i ubijali vojnike u tim vozilima koji nisu bili spremni na borbu i pružanje otpora, navodi se u optužnici Tužilštva za ratne zločine Srbije.

Kada su vojnici JNA počeli da iskaču iz vozila, na njih je otvarana vatra, a identičan napad izveden je i na vidno obilježena sanitetska vojna vozila.

Jurišić je odbacio navode optužnice kojom mu se na teret stavlja upotreba nedozvoljenih sredstva prilikom povlačenja kolone JNA.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE