• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svjedoci o zločinima u Omarskoj i Foči

Svjedok na suđenju Radovanu Karadžiću rekao je da je u Omarskoj postojala "lista za hlađenje" - za likvidaciju uglednih i bogatih prijedorskih Muslimana.

 Svjedoci o zločinima u Omarskoj i Foči Izvor: MONDO

Dvojica svjedoka optužbe su u nastavku suđenja Radovanu Karadžiću u Međunarodnom tribunalu u Hagu danas dala iskaze o nezakonitom zatvaranju, prebijanju i ubijanju Muslimana u Prijedoru i Foči u ljeto 1992. godine.

Bivšem predsjedniku Republike Srpske optužnicom su, između ostalog, na teret stavljeni progon i genocid nad muslimanskim i hrvatskim civilima u ta dva grada.

Svjedok Kerim Mešanović izjavio je da je, pošto je Srpska demokratska stranka u aprilu 1992. godine nasilno preuzela vlast u Prijedoru, bio otpušten iz mjesnog Sekretarijata za narodnu odbranu, a krajem juna i uhapšen.

U logoru Omarska gdje je odveden, nesrbi su držani bez dovoljno hrane i vode, a stražari su ih svakodnevno prebijali, a neke i ubili, svjedočio je Mešanović.

Postojala je, prema svjedokovim rječima, "lista za hlađenje" - za likvidaciju, na kojoj su bili ugledni i bogati prijedorski Muslimani.

Oni bi bili prebačeni u "bijelu kuću" u Omarskoj i više ih niko žive ne bi vidio. Njihova tijela kasnije su nađena u masovnim grobnicama.

Iz "bijele kuće" Mešanovića je, kako je rekao, izveo komandant logora Željko Mejakić. Svjedok je u Omarskoj bio do početka avgusta, kada je bio oslobođen i preko Srbije pobjegao dalje u inostranstvo.

U unakrsnom ispitivanju, Karadžić, koji se brani sam, tvrdio je da Mešanović nije video nijedno ubistvo što je svjedok potvrdio, ali je ostao pri iskazu da se mnogi zatvorenici nisu vraćali poslije odvođenja.

Mešanović je odbacio Karadžićevu sugestiju da je protiv njega bila sprovedena legalna istraga i da je zbog toga bio u Omarskoj.

Zločini u logoru nisu bili samovoljni akti stražara, već su počinjeni uz odobrenje komandanta Mejakića i njemu nadređenog šefa prijedorske policije Sime Drljače, izjavio je svjedok.

Državni sud BiH osudio je Mejakića na 21 godinu zatvora zbog zločina u Omarskoj, a Drljaču su 1996. ubile međunarodne snage, pokušavajući da ga uhapse.

Zaštićeni svjedok KDŽ-017 opisao je, u nastavku procesa, prebijanje Muslimana zatvorenih u kazneno-popravnom domu u Foči u ljeto 1992.

Svjedok je izjavio da su ga srpske vlasti u Foči uhapsile u maju 1992, pošto je bio vraćen iz Crne Gore u koju je sa porodicom izbjegao u aprilu.

KDŽ-017 posvjedočio je da su zatvorenici redovno tučeni tokom ispitivanja u upravnoj zgradi KP doma, a da se neki od njih, naročito u junu 1992, sa ispitivanja nisu vratili.

Prema riječima svjedoka, ukupno 36 zatvorenika je tada bilo odvedeno na ispitivanje, poslije čega bi se ispred zatvora začuli pucnji.

KDŽ-017 tvrdio je da je mogao čuti kako su tijela bila transportovana kamionetom na obližnju obalu Drine, i potom istovarivanje zemlje iz kamiona.

Zatvorenike koji su bili odvedeni "na razmenu", niko, takođe, više nije vidio, izjavio je svjedok koji je u fočanskom zatvoru bio do oktobra 1994.

Suđenje Karadžiću se nastavlja sutra.

Karadžić je optužen i za genocid u Srebrenici, terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje oficira UN za taoce.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE