• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"BiH u toplesu"

Algemajne cajtung u tekstu "Bez gornjeg dijela" piše da BiH, koja još nema formiranu vladu, nije oborila evropski rekord, ali da ima sasvim dobre šanse.

 "BiH u toplesu"  Izvor: MONDO

List podsjeća da je Belgija, polovinom septembra, 465 dana nakon parlamentarnih izbora, napravila prve kompromise ka formiranju vlade, BiH iza sebe ima tek "skromnih" 365 dana. "Međutim, optimisti u Sarajevu su mišljenja da će belgijski brend biti prevaziđen", piše list, a prenosi Dojče Vele.

"Glavni protagonisti dugotrajnih pregovora su bivši ministar spoljnih poslova Zlatko Lagumdžija i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik... Lagumdžijini socijaldemokrati imaju 42 mjesta u parlamentu. To ih uz Dodikovu stranku koja sebe označava kao Savez nezavisnih socijaldemokrata čini najjačom snagom. Lagumdžija je kao cilj tokom narednog legislativnog perioda naveo reformu Ustava. Ona je godinama glavna tema svih unutarpolitičkih debata u BiH. Sa aktuelnim ustavom, koji je definisan Dejtonskim mirovnim sporazumom, BiH nema izgleda da postane funkcionalna država ili uopšte članica EU. Dodik nasuprot tome ne smatra da je Ustav uzrok problema, već samo postojanje BiH, piše Algemajne cajtung. "Višenacionalna država je izrod nesposoban za život bez obzira na ustav", smatra Dodik.

List, između ostalog, navodi da Dodik godinama nesporno vlada Republikom Srpskom, a u međuvremenu koketira čak i sa pansrpskom karijerom. "On je među Srbima omiljen jer se godinama sa stranim diplomatama u Sarajevu igra mačke i miša", navodi list.

Autor teksta ocjenjuje da Bosna, a ne Kosovo, važi za probu EU u Јugoistočnoj Evropi. Ukoliko propadne projekat Bosne, to je opomena za sve one koji Evropu vide kao multietnički model", piše list i izražava nadu da bi formiranje Savjeta ministara mogla ubrzati finansijska kriza u kojoj se zemlja nalazi.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE