• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Priština čeka Misiju EU da proglasi nezavisnost

Itar-Tass ocenjuje da će Priština proglasiti nezavisnost čim EU donese odluku o slanju misije na Kosovo.

 Priština čeka Misiju EU da proglasi nezavisnost Izvor: MONDO

Ruska agencija Itar-Tass razmotrila je mogući "kalendar samoproklamovanja nezavisnosti" Kosova i Metohije, ističući mišljenje eksperata za evropsku politiku da je preduslov za takav potez Prištine odluka EU o slanju svoje misije u pokrajinu.

Redovna sednica Saveta Evropske unije na nivou šefova diplomatije biće održana 18. februara, koji se smatra rokom za donošenje odluke o upućivanju civilne misije od 1.800 policajaca i pravnika na Kosovo. Po mišljenju neimenovanih eksperata na koje se poziva ruska državna agencija, to je "obavezan uslov za proglašenje nezavisnosti".

Ruska agencija navodi da "niko ne sumnja" da deklaracija o nezavisnosti neće biti doneta pre drugog kruga predsedničkih izbora u Srbiji, 3. februara, jer "Brisel od Prištine oštro zahteva da se do tog datuma uzdržava od bilo kakvih poteza usmerenih na nezavisnost, da ne nanesu udarac pozicijama proevropskog predsednika Srbije Borisa Tadića".

"Albanci su već najavljivali da žele da proglase nezavisnost nedugo pre zasedanja Saveta EU, da bi dali mogućnost vodećim evropskim zemljama da priznaju pojavu nove države", navodi Itar-Tass i dodaje da "u EU teže da se ta odluka odloži bar do početka proleća kako bi ostavili sebi vremena da ubede što više zemalja da priznaju jednostranu nezavisnost Kosova".

Ističući da formalno EU, koja je međunarodna organizacija, nije nadležna da priznaje ili ne priznaje nezavisnost i da su to prerogativi njenih članica, agencija navodi da Unija u isto vreme ima jedinstvenu spoljnu politiku i da će Brisel nesumnjivo težiti da formuliše evropski odnos prema tom pitanju.

"U Briselu će 13. marta biti održan redovni samit EU, koji će, prema ocenama eksperata, biti idealan teren za izradu konsenzusa o Kosovu koje će do tada sa 99 odsto verovatnoće proglasiti nezavisnost", navodi Itar-Tass.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE