• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Misija Vladete Jankovića - neutralan Vatikan

Novoimenovani ambasador u Vatikanu izjavio je da će učiniti sve kako bi stav Vatikana prema Kosovu bio neutralan.

 Misija Vladete Jankovića - neutralan Vatikan Izvor: MONDO

Novoimenovani ambasador Srbije u Vatikanu Vladeta Janković izjavio je da je izuzetno važno da Sveta stolica ne prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i iskoristi svoj ogroman uticaj da "što manje zemalja i što kasnije pristupi priznavanju".

"Vatikan se do sada nije izjašnjavao u prilog nezavisnosti Kosova, naprotiv, izjašnjavao se za nalaženje kompromisnog rešenja koje bi zadovoljilo interese svih strana", rekao je Janković u razgovoru sa članovima Odbora Skupštine Srbije za inostrane poslove.

Janković je istakao da će učiniti sve kako bi stav Vatikan bio "ako ne blago naklon, onda u najmanje u ruku neutralan" u rešavanju kosovoskog pitanja.

Novoimenovani ambasador u Vatikanu je podsetio da Sveta stolica ima "jasno izražene" rezerve prema Haškom tribunalu jer smatra da je "pogrešno postavljen", ocenivši da bi to moglo da bude od koristi za Srbiju. "Vatikan je kao 'ruža vetrova' gde se ukrštaju razni interesi i uticaji i ja ću da se potrudim, koliko je moguće, da te vetrove usmeravam u jedra naše državne i nacionalne politike", istakao je Janković.

Govoreći o "potencijalnim" problemima Srbije i Svete stolice, Janković je rekao da su to pitanja papine posete Srbiji i sklapanja međudržavnog ugovora. "Spoljna politika Svete stolice vodi računa o tome da je naša situacija teška i ne žele da rešavanje tih pitanja budu sad otvorena, ali pre ili kasnije do toga će doći", naglasio je Janković.

Novi ambasador u Belgiji Radomir Diklić rekao je da odnosi Srbije i Belgije "nisu dobri" i da ih opterećuju pitanja rešavanja budućeg statusa Kosova i približavanja Srbije Evropskoj uniji.

"Belgija je dugo podržavala dogovorno rešenje za Kosovo, a kad ono nije pronađeno, priklonila se primeni plana (Martija) Ahtisarija", rekao je Diklić.On je ocenio da "nema sumnje" da će Belgija, ako ne bude u prvom krugu zemalja koje će priznati jednostrano proglašenu nezavisnost južne srpske pokrajine, onda sigurno to veoma brzo učiniti što će, kako je naveo, "iskomplikovati" odnose dve zemlje.

Diklić je objasnio da razlog takvom stavu Belgije treba tražiti u uticaju mnogobrojne albanske zajednice u Belgiji .

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE