• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radmanović: PIK vara gazde u svijetu

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović izjavio je da Savjet za provođenje mira, odlukom da produži rok za okončanje supervizije u Brčko distriktu, vara svoje gazde u svijetu, koje ne znaju šta se dešava u BiH.

 Radmanović: PIK vara gazde u svijetu Izvor: MONDO

"Jasno je da su OHR i supervizija u Brčkom smetnja ukupnom razvoju BiH i njenom priključenju EU. Sve dok ne budu rekli da je prestalo funkcionisanje OHR-a i da je završena arbitraža za Brčko, normalno je da mi sumnjamo u Evropljane da oni uopšte hoće BiH kao razvijenu evropsku zemlju, a možda neće ni da ona ostane teritorijalno ista", rekao je Radmanović za "Glas Srpske".

On kaže da je OHR godinama radio protiv Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH, komandovao, nametao rješenja i odluke i samim tim onesposobljavao domaće političare da ostvaruju vladavinu prava i da se ponašaju ustavno.

Radmanović je ocijenio da će BiH morati da mijenja odnos prema EU, iako je, kako kaže, jedan od najvećih zagovornika bržeg puta ka pristupanju Uniji. "Ove godine je postalo jasno da EU neće da razmišlja o BiH i da joj nismo ni blizu prioriteta. To postaje objektivan problem i moraćemo mi da kažemo hoćemo li u EU ako oni smatraju da im ne trebamo", dodao je Radmanović.

Član Predsjedništva BiH iz RS ističe da bi glavni zadaci novog ministra finansija BiH, kojeg će predložiti stranke iz Republike Srpske, trebalo da bude poštovanje zakona i da se obezbijedi da Srpsku više ne kradu.

"Jedan od osnovnih principa savremenih zemalja kojima težimo su čisti računi, ali je u BiH sasvim normalno da vam neko ukrade novac i da ga molite da ga vrati. Zbog toga je važno da je Republici Srpskoj pripalo Ministarstvo finansija", rekao je Radmanović.

U ovom momentu, kaže Radmanović, može se reći da Republika Srpska nema dovoljno onih koji će je predstavljati u inostranstvu i tu će Republika Srpska, koja inače ima minus na tom polju, morati da traži način kako da to nadoknadi.

"Kada bi BiH bila normalna država i kada bi odnosi unutar nje bili približno normalni, onda ne bismo govorili o ovome. Pošto to nije tako i pošto znamo da sarajevski politički krug trči u inostranstvo da ogovara RS, onda možemo sumnjati da će se to događati i u idućem periodu", rekao je Radmanović.

On je istakao da poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić svojom pričom i oštricama upućenim prema Srpskoj želi da sakrije da se u okviru islama u BiH dešavaju terorističke aktivnosti jasno identifikovanih grupa, a lideri bošnjačkog naroda su nemoćni ili ne žele da mu se suprotstave.

Radmanović je naglasio da je suština cijele priče da se nameću stavovi o BiH koji su protivni Dejtonskom sporazumu i Ustavu BiH i želji BiH da ide ka razvijenim društvima, jer ona u svijetu nisu klerikalna kao što ih ovdje nameće Islamska zajednica.

On smatra da Cerićeva izjava, da je na Balkanu deset miliona muslimana koji će se braniti od neprijatelja, otvoreni poziv svim pripadnicima islamske vjeroispovijesti da se objedine i poziv za mogući vjerski rat.

Komentarišući naredbu Specijalnog tužilaštva Srpske o obustavljanju istrage o izgradnji zgrade Vlade, RTV doma i autoputa Banjaluka - Gradiška, koju je pokrenulo Tužilaštvo BiH, Radmanović je rekao da je potrošeno mnogo vremena i pažnje na potpuno lažnu priču i da je sada pitanje mogu li se izvući pouke iz toga.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE