• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Beograd: Ili dogovor ili novi izbori

DS i LDP: "Realnije" i "bolje" da se formira vlast u Beogradu nego da dođe do novih izbora. SRS, DSS i NS: Izbori jedino rešenje. SPS uzdržan

 Beograd: Ili dogovor ili novi izbori Izvor: MONDO

Predstavnici DS i LDP su posle verifikovanja mandata novinarima izjavili da je "realnije" i "bolje" da se formira gradska vlast nego da dođe do novih izbora. To mišljenje ne dele predstavnici SRS, DSS i NS

Odbornik SPS Aleksandar Antić izjavio je posle prekida sednice novinarima da u narednih desetak dana očekuje da odbornici nastave sa radom "ne bi li uspeli da naprave kakvu takvu većinu i završe konstitutivnu sednicu". On je naglasio i da "ostaje i mogućnost novih izbora u Beogradu".

"Nije mi prijatno što naš sporazum nije mogao biti ispunjen, ali ja sam član SPS , a to je odluka Glavnog odbora SPS", rekao je Antić i dodao da mu je "žao što odbornici DSS -NS i SRS nisu učetvovali u verifikaciji mandata".

Potpredsednik SPS-a Dušan Bajatović ocenio je da su u Beogradu novi izbori izvesniji od postizanja dogovora oko nove skupštinske većine. "To je moje lično mišljenje, ali će se sve znati za nekih sedam-osam dana", odgovorio je on na pitanje Tanjuga da li su novi izbori u Beogradu bliži od spremnosti socijalista da prihvate eventualnu spoljnu podršku LDP-a i sa DS formiraju novu vlast u prestonici Srbije.

Sa druge strane, kandidat liste Za evropski Beograd za gradonačelnika Dragan Đilas izjavio je da je realnije da ta lista i SPS formiraju gradsku vlast, uz podršku Liberalno demokratske partije, nego da budu raspisani novi izbori za parlament glavnog grada.

Daćemo našu ponudu SPS-u. Imamo podršku LDP-a i ako socijalisti žele da gradimo Beograd zajedno, gradićemo ga. Ako ne žele, ići ćemo na nove izbore, pobediti i graditi Beograd sami, rekao je Đilas novinarima.

Funkcioner Demokratske stranke je rekao da će se lista Za evrospki Beograd danas ili sutra dogovoriti sa socijalistima o početku pregovora o formiranju gradske vlasti.

Đilas je dodao da lično smatra da izbori nisu najpametnije rešenje iako misli da bi birači u još većem broju podržali listu Za evropski Beograd. On je odbacio navode medija i tvrdnje opozicije da je odbornicima SPS-a nuđen novac da uđu u koaliciju sa DS-om u Beogradu i prihvate pdoršu LDP-a.

Obornik Liberalno demokratske partije (LDP) Dejan Ranđić ocenio je da je bolje da Beograd dobije novu vlast nego da budu raspisani izbori.

Ranđić je novinarima u gradskoj skupštini rekao da bi to bila manjinska vlada Demokratske stranke i Socijalističke partije Srbije koju bi podržao LDP.

Kako je naveo, njegova stranka ima razumevanaja za to što demokrate moraju ući u vlast sa SPS-om u Beogradu ali to ne znači da će LDP postati partner socijalistima.

Dodao je da SPS u poslednjih nekoliko dana pokazuje "politiku ucena i sedenja na više stolica".

Odbornik SRS Aleksandar Vučić kazao je da su novi izbori najpoštenije rešenje posle rušenja koalicionog sporazuma o Beogradu radikala, narodnjaka i socijalista.

"Mi smo za izbore spremni, uvereni smo u pobedu jer sad se vidi ko je imao obraz i čast, a ko sve te osobine nema", rekao je Vučić.

Odbornik Demokratske stranke Srbije u Skupštini Beograda Andreja Mladenović izjavio je da je odbornička grupa DSS -NS napustila konstitutivnu sednicu skupštine zato što nije usvojen dnevni red i ocenio da su novi izbori jedino rešenje za izlaz iz ove situacije.

Mladenović je novinarima kazao da je v. d. gradonačelnika Zoran Alimpić još prilikom zakazivanja sednice "napravio niz propusta i protivzakonitih radnji na šta je DSS ukazivao u proteklih četrdeset dana" i dodao da na to "nije reagovano".

"Današnja situacija rezultat je dnevnog reda koji je predložio Alimpić i koji ga je menjao a nije dobio potrebnu većinu za to. Takav dnevni red nije ni bilo moguće usvojiti. Ovo što se sada dešava grubo je kršenje poslovnika i svih zakona i mi u tome nećemo učestvovati", rekao je Mladenović.

On je dodao da DSS smatra da odbornički mandati nisu verifikovani i da je nemoguće zakazati novu sednicu.

Potpredsednik Nove Srbije Dubravka Filipovski ocenila je da je danas u Skupštini Beograda izvršeno "pravno nasilje" i da će odbornička grupa DSS -NS konsultovati nadležne državne organe kako bi ova situacija bila razrešena.

Odbornici DSS-NS i SRS nisu bili su sali kada su potvrđivani mandati

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE