• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U SAD otkriven nacista koji je ubijao u Sajmištu

Amerika oduzima državljanstvo Peteru Egneru osumnjičenom da je učestvovao u ubistvu više od 17.000 srpskih civila tokom Drugog svetskog rata

 U SAD otkriven nacista koji je ubijao u Sajmištu Izvor: MONDO

Američko ministarstvo pravde je pokrenulo proces oduzimanja državljanstva Peteru Egneru, osumnjičenom da je učestvovao u ubistvu više od 17.000 srpskih civila tokom Drugog svetskog rata, preneli su američki mediji.

Američke vlasti terete Egnera (86) da je pristupio nacističkoj tajnoj policiji (Gestapo) 1941. godine, čiji je bio pripadnik do 1943. godine, kada je ranjen.

U tužbi podnetoj američkom Okružnom sudu u Sijetlu, Egner, koji je rođen u tadašnjoj Jugoslaviji, tereti se da je učestvovao u ubistvu nekoliko desetina hiljada srpskih Jevreja, Roma i političkih disidenata, preneo je "Sijetl tajms".

Egner je služio je kao prevodilac i kao stražar u nacističkoj tajnoj policiji Beograda od aprila 1941. godine do septembra 1943. godine, navodi se u podnesku američkog ministarstva upućenom federalnom sudu u Sijetlu.

Ističe se da Egner američkim vlastima nije pomenuo tu informaciju kada je 1960. godine aplicirao za američko državljanstvo. Umesto toga, Egner je u aplikaciji naveo da je u nemačkoj vojsci služio kao pešadinac, tako da je dobio državljanstvo 1966. godine.

Agencija Asošiejted pres uspela je da stupi u telefonski kontakt sa Egnerom, koji je potvrdio svoj identitet, ali je rekao da ništa ne zna o zahtevu američkog ministarstva.

"Nemam pojma o čemu govorite. Izvinite, doviđenja", kratko je rekao Egner novinaru AP-a.

U američkom ministarstvu pravde, međutim, tvrde da je Egner tokom razgovora sa saveznim vlastima februara 2007. ipak priznao da je sprovodio zatvorenike koji su prebacivani i ubijani u logoru na Sajmištu i na Avali.

Egner je tada takođe priznao da je bio i prevodilac tokom ispitivanja političkih zatvorenika u jedinici koja je odgovorna za ubistva i mučenja velikog broja zatvorenika.

Njegov advokat Robert Gibs potvrdio je da je njegov klijent služio u tajnoj policiji kada je imao 19 i 20 godina, ali je naveo da Egner odbacuje sve navode da je učestvovao u progonu ljudi.

Gibs je naveo da se ni u podnesku američkog ministarstva ne navodi da je Egner bilo koga mučio, kao što se ne navodi ni koliko puta je učestvovao u sprovođenju zatvorenika tokom njihovog ispitivanja.

On je takođe podvukao da američka država do sada nije imala praksu da ukida državljanstvo bilo kome ko je bio povezan sa nacističkim režimom na nižem nivou.

"Mislim da on nije bio umešan u sve to u tolikoj meri koja bi im omogućila da mu oduzmu državljanstvo. On je u Americi skoro 50 godina i niko ništa nije rekao loše o njemu za sve to vreme", izjavio je Gibs.

Egner je u SAD radio kao ugostiteljski radnik u hotelu Olimpik u Sijetlu.

Američko ministarstvo pravde u zahtevu za oduzimanje državljanstva navodi da je Egnerova jedinica samo u jesen 1941. godine pogubila 11.164 ljudi, uglavnom Srba, Jevreja, osumnjičenih pripadnika komunističkog pokreta i Roma.

Ta jedinica je početkom 1942. godine ubila još 6.280 srpskih Jevreja, među kojima je bio veliko broj žena i dece, koji su bili zatvorenici na Sajmištu. Svi oni ubijeni su tako što su bili naterani da uđu u specijalno napravljena vozila u kojima se puštao gas ugljen-monoksid.

Rabin Marvin Hier, jedan od osnivača centra "Simon Vizental", rekao je da je jedinica u kojoj je služio Egner bila "specijalizovana mobilna grupa za ubijanje koju su činili entuzijasti i dobrovoljci".

"Oni su bili profesionalne ubice koje su volele svoj posao. Njihov posao je bio likvidacija muškaraca, žena i dece", izjavio je Hier.

On je dodao da je Egner uspeo da prebegne u SAD i da praktično bude nagrađen time što je dočekao duboku starost.

"On bi trebalo da bude deportovan i da mu se sudi zbog svojih zločina, a ako bude osuđen, trebalo bi da do kraja svog života bude u zatvoru. Ne sme biti nikakvog sažaljenja zbog njegovih godina", izričit je rabin Hier.

Od kako je specijalizovana kancelarija za potragu za nacističkim vojnicima i oficirima formirana u SAD 1979. godine, za 107 ljudi je sudskim putem dokazano da su učestvovali u nacističkim jedinicama, a za više od 180 njih zabranjen je ulaz u SAD zbog bliskih veza sa nacističkim režimom.

Akt o imigraciji i nacionalnom državljanstvu iz 1952. godine omogućava američkim vlastima da preispitaju odluku o dodeljivanju državljanstva, ako za to postoje objektivni uslovi.

Američko ministarstvo pravde ističe da je Egnerov slučaj dobar primer odsustva bilo kakvog morala, što je jedan od uslova za sticanje američkog državljanstva, i da na osnovu toga može da mu bude i uskraćeno.

(www.mtsmondo.com/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE