• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Maja Gojković: Oko Šešelja idioti i šljam

"Oni polupismeni okružili Voju i poltronišu mu, a on uživa u tome.A obezbeđenje njegovo - to je šljam nad šljamovima...", rekla Maja Gojković 1991.

 Maja Gojković: Oko Šešelja idioti i šljam Izvor: MONDO

Tužioci na suđenju Vojislavu Šešelju pred Haškim tribunalom dokazivali su povezanost Srpske radikalne stranke sa srpskim dobrovoljcima u BiH snimcima prisluškivanih razgovora, a Šešelj je osporavao zakonitost, autentičnost i relevantnost tih snimaka.

Zastupnici optužbe su u sudnici pustili snimak razgovora, vođenog u junu 1991. godine, između tadašnje Šešeljeve bliske saradnice Maje Gojković i Branislava Gavrilovića zvanog Brne iz Sarajeva, u to vreme vođom lokalnih radikala koga je kasnije Šešelj proglasio za "četničkog vojvodu" zbog "ratnih zasluga".

Na snimku Gojkovićeva, uz neprekidan kikot, kaže Gavriloviću da u SRS "ima problema koliko hoćeš" zato što "ne smeš ništa reći Voji i svi čekaju da mu ja sve kažem".

"Oni polupismeni su okružili Voju i poltronišu mu, a on uživa u tome...A obezbeđenje njegovo - to je šljam nad šljamovima...Videćeš, ovde je gomila idiota...Sve moj do moga", rekla je Gojkovićeva.

Ona sagovorniku kaže i da je "Nikolić dobar čovek, jedan od retkih ovde".

"Rekla sam im, ja ću se žrtvovati i otići kod Voje i reći ću mu sve, a on će da me otera", čuju se na snimku reči Gojkovićeve.

Tema razgovora je i dolazak Gavrilovića u Beograd, međusobni susret i kontakti vođe sarajevskih radikala sa nekim ljudima u Vojvodini.

Gavrilović kaže i da će se "videti s Radovanom Karadžićem", a Gojkovićeva mu uzvraća da Karadžiću prenese njene i Šešeljeve pozdrave.

Šešelj je, izražavajući sumnju u autentičnost snimka, prokomentarisao da je "ovo pre svega jedno ljubavno flertovanje između Branislava Gavrilovića i Maje Gojković".

Sugerišući da je "nepristojno" takve snimke puštati u javnost, Šešelj je napomenuo da mu je Tužilaštvo obelodanilo i "mnogo otvorenije" razgovore "ljubavnog karaktera" između istih sagovornika.

"Gavrilović nije imao pristup Karadžiću i hvali se time pred Majom Gojković", ocenio je Šešelj.

Tužioci su u sudnici pustili i snimak razgovora samog Šešelja sa Gavrilovićem s kraja aprila 1992.

Raspitujući se o sudbini dobrovoljaca SRS koji su bili opkoljeni u sarajevskom predgrađu Hrasno, Šešelj na snimku kaže: "Zvao sam Pale, ali nisam dobio Radovana, niko ga ne može dobiti...Ostavio sam mu poruku da ćemo povući sve naše ljude sa svih frontova i da ih više nećemo slati, ako oni ne pomognu da se naši oslobode".

Šešelj kaže Gavriloviću i da "prikupi što više ljudi" koji bi pomogli izvlačenju dobrovoljaca iz Hrasnog, ali da ne povlači "neplanirane" poteze.

Potvrđujući u sudnici da se seća tog razgovora, Šešelj je, međutim, tvrdio da je na snimku "bilo intervencija" kako bi se "prikrilo šta se želelo prikriti".

"Ne negiram da sam rekao i ovo što smo čuli...Potvrđujem da sam od Radovana Karadžića tražio da se pošalje pomoć za izvlačenje 18 dobrovoljaca koji su bili opkoljeni u Hrasnom u aprilu 1992. Na kraju su i izvučeni, bilo je nekoliko ranjenih, ali niko nije poginuo".

Sudsko veće saslušalo je i snimak razgovora između Karadžića i tadašnjeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića, vođenog u septembru 1991, kojim su tužioci, kako su rekli, želeli da pokažu koordinaciju njihovog delovanja u "zajedničkom zločinačkom poduhvatu".

Uoči jednog od međunarodnih skupova o rešavanju krize u bivšoj Jugoslaviji, Milošević, uz psovke, kaže Karadžiću: "Mi sad idemo, nema više nikakvog popusta, a ko hoće da se bije - neka izađe, neka ide s Alijom (Izetbegovićem, tada predsednikom Predsedništva BiH) - i izgubiće".

Šešelj je tvrdio da je taj razgovor "nerelevantan" zato što je "očigledno da sagovornici razgovaraju o očuvanju Jugoslavije", a u "zajedničkom zločinačkom poduhvatu su bili oni koji su razbijali Jugoslaviju".

Optuženi je sudijama više puta rekao da su svi snimci "neprimereno stečeni dokazi" zato što ih je na nezakonit način sačinila "konspirativna, teroristička agencija".

Neke od tih snimaka tužioci su u dokaze uveli i na suđenju Slobodanu Miloševiću, saopštavajući da su ih uoči i početkom rata u BiH načinile tajne službe vlasti u Sarajevu.

(www.mtsmondo.com/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE