• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija i Francuska bez saglasnosti o Kosovu

Vuk Jeremić se sa Bernarom Kušnerom sastao kao sa predsedavajućim EU - jer u skladu sa Akcionim planom, nije bilo bilateralnih razgovora.

 Srbija i Francuska bez saglasnosti o Kosovu Izvor: MONDO

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić i njegov francuski kolega Bernar Kušner istakli su velike razlike po pitanju statusa Kosova na današnjem susretu u Parizu, prvom od formiranja nove vlade u Beogradu.

"Ne slažemo se u svemu. Oko Kosova postoje velike razlike", rekao je Kušner posle razgovora sa srpskim kolegom, koji je u Ministarstvu spoljnih poslova Francuske trajao sat ipo.

Kušner je pozdravio formiranje nove vlade Srbije.

Jeremić se sa Kušnerom sastao kao sa predsedavajućim Evropske unije, a u skladu sa Akcionim planom Vlade Srbije za Kosovo, nije bilo razgovora na bilateralnom nivou.

Jeremić je naglasio da je glavna tema ovih, kako je rekao, izuzetno dugih i sadržajnih razgovora, bila posvećena evropskoj budućnosti zapadnog Balkana i potvrdio da je ambicija Beograda da Srbija dobije status kandidata za vreme predsedavanja Francuske, odnosno do kraja godine.

Jeremić je izrazio nadu da će aktuelna institucionalna kriza u EU biti rešena na način da ne zatvori vrata daljem širenju Unije.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi izjavio je pre dva dana da će staviti veto na dalje širenje EU ukoliko sve njene članice ne budu ratifikovale Lisabonski sporazum koji predviđa nove evropske institucije.

"To je moja najdublja želja", odgovorio je Kušner na pitanje da li Srbija može da očekuje status kandidata do kraja godine. "Čak i kada sam bio na Kosovu, nisam sumnjao u evropsku budućnost Srbije, iako sam sumnjao u mnoge stvari", dodao je šef francuske diplomatije. On je dodao da će se uprkos sadašnjih teškoća, Srbija jednog dana, što brže, pridružiti Evropskoj uniji.

Jeremić je istakao snažno neslaganje Francuske i Srbije po pitanju statusa Kosova i Metohije. "Ova srpska vlada nikada neće priznati nezavisno Kosovo", naglasio je šef srpske diplomatije, ocenjujući da su današnji razgovori bili teški, ali da je ovo bio samo početak.

Jeremić je rekao da je Vlada Srbije spremna da sarađuje sa UN, EU i Francuskom, kao predsedavajućom EU, kao i sa Ruskom Federacijom, na prevazilaženju problema Kosova u cilju mira i boljeg života, a "prevashodno naših sugrađana u južnoj pokrajini".

Šef srpske diplomatije je objasnio da je međunarodno civilno prisustvo na Kosovu prihvatljivo za Srbiju ako je potvrđeno odlukom Saveta bezbednosti UN. "EU ima važnu ulogu u međunarodnoj civilnoj misiji koja će, nadam se, dobiti podršku Saveta bezbednosti UN", rekao je Jeremić. On je dodao da Srbija nema ništa protiv prisustva EU na njenoj teritoriji, uključujući i teritoriju Kosova i Metohije. "Zbog toga želimo da sarađujemo sa EU, kako bi našli modalitet koji ne bi ugrožavao naš suverenitet i teritorijalni integritet, već pomagao smirivanju situacije u južnoj pokrajini".

Jeremić je istakao dva spoljnopolitička prioriteta Srbije - ubrzanje evropskih integracije i nastavak diplomatske borbe za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje. "Naši diplomatski koraci u budućnosti će biti mereni na osnovu ova dva aspekta", naglasio je on.

Srpski ministar je rekao da odluka da se vrate ambasadori u zemlje koje su priznale Kosovo još nije doneta, ali da će Vlada u Beogradu razmotriti sve korake koje Srbija može da preduzme kao suverena država u cilju ostvarivanja ta dva prioriteta. "Srbija neće učiniti nijedan diplomatski korak koji će dovesti u pitanje njenu spremnost i rešenost da se borimo svim snagama za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje. Nećemo učiniti nijedan korak koji bi mogao da pošalje signal da odustajemo od Kosova", poručio je Jeremić.

Tokom obraćanja novinarima Kušner, je istakavši da pozdravlja formiranje nove srpske vlade, napravio lapsus, i umesto "u Beogradu", rekao "u Bagdadu".

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE