• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sednica počela, poslanici razmatraju SSP

Skupština Srbije nastavila je nešto posle 14 sati sednicu sa izmenjenim redosledom tačaka dnevnog reda.

 Sednica počela, poslanici razmatraju SSP Izvor: MONDO

Poslanici bi trebalo da raspravljaju o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), energetskom sporazumu sa Rusijom i rezoluciji o Kosovu.

Samo 40 minuta nakon što je sednica počela, poslanici opozicije redom su se javljali da ukažu na povredu poslovnika, pa je određena pauza.

Predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović pozvala je šefove poslaničkih grupa na konsultacije tokom pauze.

Poslanici Demokratske stranke Srbije insistirali su da vladajuća koalicija prizna da su "obmanuli javnost" saopštenjem sa jučerašnjih konsultacija i zapretili da će u suprotnom neprestano reklamirati povrede Poslovnika, dok su poslanici Srpske radikalne stranke ukazivali na dešavanja u Skupstini grada Beograda.

Šef poslaničke grupe DSS-a Miloš Aligrudić rekao je da nije tačno da je na sastanku poslaničkih grupa sa premijerom i predsednicom parlamenta u sredu dogovoreno da rezolucija o Kosovu bude poslednja tačka dnevnog reda. To je bio predlog koji je izneo premijer Mirko Cvetković, kako bi se eventualno postigao dogovor o zajedničkom tekstu rezolucije o Kosovu, naveo je Aligrudić i naglasio da DSS na to nije pristao.

Poslanik Srpske radikalne stranke Dragan Todorović dva puta se prijavljivao zbog povrede Poslovnika Skupštine Srbije i sa govornice čitao stenograme sa konstituivne sednice Skupštine grada Beograda.

Sednica je juče odložena jer su se premijer Mirko Cvetković, predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović i predstavnici poslaničkih klubova dogovorili da izmene dnevni red, odnosno da se rezolucija o Kosovu razmatra kao poslednja tačka.

Dogovoreno je da će pokušati da se pronađe kompromisni tekst koji bi podržale sve stranke, odnosno da se dogovore odgovarajući amandmani na vladin tekst, s obzirom da je opozicija predložila dva svoja teksta rezolucija o Kosovu.

Prva tačka dnevnog reda sada je Predlog zakona o potvrđivanju SSP. Na taj predlog je Srpska radikalna stranka podnela dva amandmana, od kojih je jedan pravno-tehničke prirode, a drugi predviđa dodavanje interpretativne deklaracije, odnosno izjave kojom se tumači značenje pojmova u SSP. Interpretativna deklaracija utvrđuje da to što se SSP ne primenjuje na Kosovu, koje je pod međunarodnom upravom u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, ne dovodi u pitanje sadašnji status Kosova, niti određivanje njegovog konačnog položaja prema toj Rezoluciji.

I vladina rezolucija o Kosovu tumači SSP, odnosno u njoj se navodi da "Narodna skupština konstatuje da je pitanje statusa Kosova i Metohije pomenuto u članu 135. navedenog sporazuma, koji se izričito poziva na Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999. godine, koja garantuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije na Kosovu".

SSP, inače, definiše uslove za slobodan protok robe, kretanje radnika i kapitala, kao i saradnju u nizu oblasti - od usklađivanja propisa, do političkog dijaloga i finansijske saradnje Srbije i EU.

Na dnevnom redu sednice Skupština Srbije je i ratifikacija energetskog sporazuma sa Rusijom i ratifikacija više međunarodnih sporazuma o zajmovima i ugovora o garancijama, čija je ukupna vrednost oko 400 miliona evra.

Današnoj sednici prisitvuje i premijer Mirko Cvetković.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE