• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Beograd da učestvuje u rekonfiguraciji na Kosovu

Ako uopšte mora da dođe do rekonfiguracije UNMIK-a, Beograd mora biti deo tih pregovora, kazao je Jeremić Ban Ki-munu.

 Beograd da učestvuje u rekonfiguraciji na Kosovu Izvor: MONDO

Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je da je generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Ban Ki -munu u sedištu svetske organizacije u Njujorku preneo najoštriji prigovor naše zemlje zbog toga što je proces rekonfiguracije međunarodnog civilnog prisustva na Kosmetu počeo bez saglasnosti Beograda.

Ako uopšte mora da dođe do rekonfiguracije civilnog prisustva na Kosmetu, Beograd mora biti deo tih pregovora, kazao je Jeremić, javio je RTS.

Ministar inostranih poslova Srbije je dodao da naša zemlja u tome "može nedvosmisleno da računa na podršku Rusije i Kine".

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun saopštio je juče da je svom izaslaniku na Kosovu i Metohiji Lambertu Zanieru poručio da pristupi rekonfiguraciji misije UN u južnoj srpskoj pokrajini (UNMIK).

U najnovijem Banovom izveštaju Savetu bezbednosti UN date su instrukcije civilnoj misiji UN na Kosovu da sarađuje sa Evropskom unijom, ne čekajući formalno odobrenje SB.

Dan pred razgovore u Njujorku, Jeremić je u Moskvi, gde se sastao sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom, izjavio da Srbija nije protiv razgovora o promenama u sastavu međunarodnog civilnog prisustva na Kosovu, ali pod uslovom da se time ne zadire u teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i da misija "ne sprovodi plan Marti Ahtisarija", koji je Beograd odbacio i koji nikada nije prihvaćen u UN.

Prema rečima šefa ruske diplomatije, Rusija i Srbija zabrinute su zbog pokušaja legalizacije struktura čiji je cilj pokušaj rehabilitacije Ahtisarijevog plana, što, kako je Lavrov rekao, ne vodi ničemu dobrom.

Moskva podržava nameru Srbije da se obrati Međunarodnom sudu pravde kako bi se ispitala legalnost jednostranog proglašene nezavisnosti Kosova, rekao je Lavrov.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE