• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ministri EU o bržem pridruživanju Srbije

Šefovi diplomatija EU u utorak će u Briselu "potvrditi da Srbija može da ubrza napredak ka EU, čim se ispune nužni uslovi".

 Ministri EU o bržem pridruživanju Srbije Izvor: MONDO

Šefovi diplomatija Evropske unije (EU) u utorak će u Briselu "izraziti želju da nova vlada Srbije dokaže predanost Evropi" i "potvrditi da Srbija može da ubrza napredak ka EU, čim se ispune nužni uslovi".

To se navodi u pripremnom dokumentu francuskog predsedništva EU za zasedanje ministara EU, u kojem se ističe da se "očekuje rasprava o Zapadnom Balkanu".

U nacrtu zaključaka sastanka šefova diplomatija EU, u koje je imala uvida agencija Beta, se potvrđuju izgledi Srbije da ubrza približavanje EU, uz moguću kandidaturu za članstvo.

Izražava se zadovoljstvo zbog formiranja proevropske vlade u Beogradu, koja se poziva da "konstruktivno doprinese miru i stabilnosti na Balkanu".

Izvori EU su nagoveštavali da bi ovi zaključci mogli biti usvojeni bez rasprave.

Sada je rečeno da bi na zasedanju moglo biti reči i o Srbiji, imajući u vidu najavu povratka srpskih ambasadora u neke prestonice članica EU i pregovore Beograda i UN o mogućnostima da se razmesti misija Euleks na Kosovu.

Kristina Galjak, predstavnica za štampu visokog predstavnika EU Havijera Solane je agenciji Beta prenela ocenu da je "svakako veoma povoljno" to što je šef srpske diplomatije Vuka Jeremića najavio da bi zbog priznavanja jednostrane nezavisnosni Kosova povučeni ambasadori Srbije trebalo da budu vraćeni samo u neke zemlje EU.

Jeremić je podvukao da je cilj takvog koraka da se ojača diplomatska sposobnost Srbije da ubrza pridruživanje i dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU.

Kristina Galjak je istakla da je "to svakako pozitivno, jer prethodna situacija ne odgovara pravom, normalnom stanju, budući da Srbija želi da bude članica EU, ima sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU".

"EU je veoma drago da ima pune odnose sa Srbijom, uključujući i one u bilateralnoj ravni koji su veoma značajni", zaključila je predstavnica za štampu Havijera Solane.

U pripremljenom završnom dokumentu zasedanja šefova diplomatija EU se takođe "izražavaju očekivanja da nova (srpska) vlada održi povoljne odnose s EU i njenim državama članicama i razvije konstruktivan pristup naporima EU da doprinese miru i stabilnosti u balkanskom regionu".

Takođe se naglašava "podrška dijalogu o liberalizaciji viza sa Srbijom".

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić će u utorak u Briselu imati kontakte s nekim evropskim ministrima, kao i sa Solanom i evropskim komesarom Olijem Renom.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE