• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EU o Srbiji posle izveštaja Bramerca

EU očekuje izveštaj haškog tužioca o saradnji vlade u Beogradu da bi odlučila o stavljanju na snagu privremenog trgovinskog sporazuma EU-Srbija

 EU o Srbiji posle izveštaja Bramerca Izvor: MONDO

Evropska unija očekuje izveštaj haškog tužioca Serža Bramerca o saradnji vlade u Beogradu da bi odlučila o stavljanju na snagu privremenog trgovinskog sporazuma EU-Srbija, rekli su izvori Unije u Briselu posle zasedanja Komiteta stalnih predstavnika EU.

Francusko predsedništvo EU je u kontaktu s tužilaštvom tribunala u Hagu i članice Evropske unije žele da saznaju kako tužilac Bramerc "kvalifikuje tu saradnju Beograda s Haškim sudom", u očekivanju da Bramerc tokom avgusta poseti Beograd.

Zvaničnik koji je prisustvovao sastanku Komiteta koji čine ambasadori-stalni predstavnici članica EU, preneo je agenciji Beta da postoji volja praktično svih da se "brzo učini korak napred" u pravcu opipljive podrške Srbiji, čim se steknu nova saznanja o prirodi saradnje srpskih vlasti s Haškim sudom.

Na pitanje da li to znači da je odluka EU odložena do kraja avgusta ili početka septembra, izvori u Briselu su uzvratili da evropski partneri nisu obavezni da čekaju na neke određene sastanke ambasadora ili ministara da bi se takva odluka donela.

Ambasadori zemalja članica Evropske unije razmatrali su u Briselu mogućnost za "odmrzavanje" Privremenog sporazuma sa Srbijom, ali se nije ni očekivalo da će dati "zeleno svetlo" za primenu tog dokumenta.

Predstavnica za štampu francuskog predsedništva EU Marin de Karne izjavila je Tanjugu da je potrebno da se pre svega ispune objektivni uslovi, a to su izručenje haškog optuženika Radovana Karadžića i pozitivan izveštaj glavnog tužioca Tribunala Serža Bramerca da bi bilo dato "zeleno svetlo" za primenu privremenog trgovinskog sporazuma sa Srbijom.

Evropski komesar za proširenje Oli Ren izjavio je prošle nedelje da se Evropska komisija, posle hapšenja Karadžića, zalaže za "odmrzavanje" Privremenog sporazuma sa Srbijom.

Na prošlonedeljnem sastanku ambasadora , većina zemalja članica EU - pre svega Kipar, Rumunija, Slovačka, Italija i Slovenija - se založila za to da Srbija odmah dobije zeleno svetlo. Međutim, na insistiranje pojedinih zemalja, poput Holandije, odlučeno je da se sa konačnom odlukom sačeka do konstultacija sa tužiocem Bramercom.

(www.mtsmondo.com/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE