• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radmanović pozvao na vraćanje dijalogu

Autor SRNA

Delegat u Domu naroda BiH Nebojša Radmanović smatra da političari u regionu snose odgovornost za pogoršanje odnosa među zemljama zapadnog Balkana.

On smatra da oni imaju obavezu prema svojim građanima da se vrate politici građenja dobrih odnosa, koja je vođena ranijih godina.

Radmanović, koji je bivši član Predsjedništva BiH, podsjetio je da su bivši predsjednici Hrvatske Ivo Josipović i Srbije Boris Tadić, uz podršku Predsjedništva BiH, uložili mnogo truda u popravljanje međusobnih odnosa, ali da su proteklih nekoliko mjeseci, najviše iz Albanije, Hrvatske i BiH počele dolaziti destabilizirajuće poruke, prenose "Nezavisne novine".

"Mislim da Srbija i dalje održava mirotvornu politiku, pokušava da smiri situaciju, ali to je, izgleda, nemoguće. Ključno pitanje teških odnosa jeste Albanija i njen premijer Edi Rama, jer je prvi put iz samog vrha albanske vlasti pokrenuta ideja velike Albanije", rekao je Radmanović.

On je ukazao i na neke negativne poruke prema Srbima novoizabranog hrvatskog predsjednika Kolinde Grabar-Kitarović, ali i probleme u BiH.

"U BiH već poslovično poslije svakih izbora ojačaju nacionalne snage i sad imamo novi problem. Kako graditi dobre odnose unutar BiH kada se na visoku poziciju bira čovjek koji je osumnjičen za zločine nad drugim narodom? A sve to je dodatno iskomplikovao odnos nekih krugova prema Sutorini i kvarenju dobrih odnosa sa Crnom Gorom", kaže Radmanović.

Radmanović je pozvao ključne političke faktore u balkanskim zemljama na vraćanje dijalogu.

"Ako vrijeđate drugu naciju, a ističete svoju, vi ste van evropske priče i van dobrosusjedskih odnosa. Mi smo mali region i treba nam mnogo napora da pokažemo svijetu da smo mirni. Zato je ovo poziv da se strasti smire i da se svi odreknu maksimalističkih zahtjeva i vrate se dijalogu", rekao je on.

Radmanović je ukazao da liderima u regionu nedostaje hrabrosti i sposobnosti da sporna pitanja riješe direktno kroz dijalog, umjesto da pokreću arbitražne postupke.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE