• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Potvrđeno: Papa Franjo u junu u Sarajevu

Autori mondo.ba Autori Samir Cacan

Vijest da Papa Franjo dolazi u Sarajevo, danas je i zvanično potvrđena u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

 Potvrđeno: Papa Franjo u junu u Sarajevu Izvor: MONDO/Samir Cacan

Izvor: MONDO/Samir Cacan

"Juče sam čuo papu, koji je lično želio da najavi ovu vijest. Papa će stvarno biti u Sarajevu u subotu, 6. juna", rekao je na današnjoj konferenciji za novinare apostolski nuncij u BiH monsinjor Luiđi Pecuto i dodao da Papa ima veliku želju da se susretne s narodom Sarajeva.

On je istakao da se radi o pastoralnom papinom pohodu, jer u Sarajevo dolazi kao otac, pastir i osoba koja utjelovljuje mudrost katoličke crkve, a ne kao poglavar države.

Više informacija o dolasku Pape Franje bit će poznato u narednom periodu, a pred vrhobsanskom nadbiskupijom je da organizuje centralni događaj i slavlje svete mise.

Izvor: MONDO/Samir Cacan Prema riječima vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića papa Franjo će se susresti s biskupima, jer, kako kaže, njima želi uputiti svoju pastirsku riječ. Zatim će uslijediti i susret s mjesnim vlastima.

"Vidjećemo da li će biti moguće organizovati još koji susret, a u jednom danu nije lako napraviti toliko događaja", kazao je Puljić i dodao da će se papa, najvjerovatnije susresti i s Predsjedništvom BiH. Kardinal Puljić je istakao da će u narednom periodu biti razgovora i o tome da li će biti susreta drugih vjerskih poglavara s papom Franjom.

"Mi smo već molili da papin dolazak bude blagoslov u ovoj zemlji. On je najavio da dolazi kao hodočasnik mira i kako bi podržao izgradnju mira u ovoj zemlji", kazao je kardinal Puljić.

Moguć je susret pape i sa predstavnicima žrtava rata u BiH.

Kardinal Vinko Puljić istakao je kako će se papa posebno posvetiti siromašnima.

"Rekao bih pomalo šaljivo da smo u BiH većinom svi siromašni, ali papa će se posvetiti onim najugroženijim", rekao je Puljić.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE