• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ATV: Zatvoreno predstavništvo RS u Grčkoj

Autor mondo.ba

Republika Srpska od početka ovog mjeseca više nema predstavništvo u Grčkoj. U obrazloženju piše – prestanak rada zbog ekonomske neopravdanosti postojanja.

Šef predstavništva Vasilios Lampru uveliko traži novi posao jer novac koji je do sada dobijao, Vlada Srpske najvjerovatnije šalje u Italiju.

“Trenutno vam to ne mogu reći. Kada bude i ako bude rebalans budžeta ta sredstva su planirana za rad predstavništava RS u inostranstvu i vidjećemo da li će to biti otvaranje novog predstavništva u Italiji ili možda ponovno otvaranje predstavništva u Grčkoj”, kaže za ATV Zlatan Klokić, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju u Vladi RS.

Grčko-srpsko prijateljstvo trajalo je od avgusta 2013. godine. Predstavništvo su tada otvorili Milorad Dodik i Željka Cvijanović, tokom dvodnevne posjete Solunu. Obećana je saradnja u obrazovanju, turizmu, drvoprerađivačkoj i metalskoj industriji.

Osim organizovanog ljetovanja djece iz Srpske u septembru prošle godine, Zlatan Klokić kaže da su, za godinu i po dana rada, Grci pomagali – naročito u vrijeme majskih poplava. Ali to očigledno nije bilo dovoljno.

”Svako predstavništvo je specifično na svoj način i svako predstavništvo ima svoju ulogu kako u institucionalnom smisli, tako i u privrednom smislu”, objašnjava Klokić.

Za rad osam, odnosno sedam, predstavništava širom svijeta Vlada je ove godine izdvojila četiri i po miliona maraka. Kancelarija u Izraelu građane je prošle godine koštala 350 hiljada – hvale se da su, između ostalog, ugostili Turističku organizaciju Srpske u Tel Avivu. Za rad predstavništva u Vašingtonu prošle godine je utrošeno 590 hiljada maraka – od čega je dio išao i na organizaciju posjete Željke Cvijanović Americi. Sa idejom da su nam Italijani odjednom bolji prijatelji od Grka, po svemu sudeći, slaže se i ministar energetike.

“U posljednje vrijeme postoji interes da takvu saradnju i nastavimo. Ja ću 17. marta biti u posjeti u pokrajini Frulija-Venecija Đulija koja ima Sporazum potpisan o saradnji sa RS, a isto tako krajem marta ću posjetiti regiju Lombardija, čiji su predstavnici prije nekoliko dana bili u Vladi RS tamo bili i konkretno smo pričali o nekoliko zanimljivih projekata, kaže Petar Đokić,ministar industrije, energetike i rudarstva u Vladi RS.

Ovogodišnji budžet zatvorenog predstavništva Srpske u Grčkoj iznosi 395 hiljada maraka. Ako se na to doda još 300 hiljada koje Vlada planira da do kraja godine potroši za osnivanje i rad novih predstavništava – za italijansku kancelariju će biti i više nego dovoljno. Za nove investicije – teško, uzimajući u obzir da diplomatska predstavništva Srpske u javnost rijetko ili nikako ne izlaze sa konkretnim rezultatima.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Luka

Grci su nam mnogo pomogli u toku rata ali nije Dodik bio ratnik,bavio se švercom

MONDO REPORTAŽE