• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Optužnica protiv Izetbegovića!?

Tužilaštvo BiH će podnijeti optužnicu protiv funkcionera SDA Bakira Izetbegovića zbog organizovanog i privrednog kriminala, piše "Press RS".

 Optužnica protiv Izetbegovića!? Izvor: MONDO

Izvor ovog lista, blizak Tužilaštvu BiH, pojašnjava da tužioci ozbiljno razmatraju navode iz krivične prijave protiv sina pokojnog bošnjačkog lidera Alije Izetbegovića i člana predsjedništva Stranke demokratske akcije, koja je podnijeta u februaru prošle godine.

Sagovornik "Pressa RS" ističe da je u prijavi Izetbegović, zajedno sa bivšim ratnim ministrom policije BiH Bakirom Alispahićem, koju je podnio kontroverzni sarajevski biznismen Kabaš Krasnići, označen kao pokrovitelj međunarodne kriminalne organizacije koja je na mutnim poslovima, prevashodno u građevini, „oprala" milione maraka.

"Nisu u pitanju samo građevinski poslovi po Sarajevu, već i druga teška krivična djela poput pranja novca, šverca oružja i cigareta, te prodaje droge. Uz prijava, podnosilac je dostavio ogroman broj dokaza i raznih drugih priloga koji povezuju Izetbegovića sa vrlo opasnom kriminalnom organizacijom u koju su upetljani brojni ugledni građani Sarajeva - sudije, tužioci i službenici u Poreskoj upravi federacije BiH", kaže izvor lista.

U krivičnoj prijavi, koja je u posjedu "Pressa RS", navodi se da je krivično djelo „udruživanje radi počinjenja krivičnog djela" počinilo, osim Izetbegovića i Alispahića, još 29 osoba među kojima su Vjekoslav Bevanda, ministar finansija FBiH, Goran Salihović, predsednik opštinskog suda u Sarajevu, Muris Hadžeselimović i Branko Šljivar, glavni kantonalni tužioci u Zenici i Sarajevu, Begzada Gavrankapetanović-Salihović, predsjednik Kantonalnog suda Sarajevo i Amir Jaganjac, predsjednik Vrhovnog suda FBiH.

"Ljudi iz vrha pravosudnih organa i izvršne vlasti se terete, uglavnom, za „nesvestan rad u službi" jer su omogućili, kako se navodi, kriminal međunarodnih razmera! Suština cijele priče vezana je za vlasničke odnose u zgradi „Oloman" u strogom centru Sarajeva, na koje vlasničko pravo polaže Krasnići, ali mu se ne dozvoljava da uđe u njen posed. Vlasništvo nad zgradom, prema detaljima iz prijave, nezakonito je stekao jedan od prijavljenih, Muris Kumbarić, ali je, kako stvari stoje, izbegao da plati oko pola miliona maraka poreza, što su mu omogućili službenici Poreske uprave FBiH", pojašnjava isti sagovornik.

On navodi da bi proces razotkrivanja utaje tog poreza trebalo da dovede do kriminala mnogo širih razmera, čiji je glavni koordinator Bakir Izetbegović. Izvor lista tvrdi da tužioci u Tužilaštvu BiH intenzivno rade na prikupljanju dodatnih dokaza i da podizanje optužnice može biti zaustavljeno samo zbog političkog pritiska.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić nije mogao ni da potvrdi ni da demantuje mogućnost podizanja optužnice protiv Bakira Izetbegovića i još tridesetak lica.

"O konkretnom slučaju ne možemo da govorimo ništa, pa ni to da li je uopšte još uvijek u proceduri. Sve krivične prijave koje stignu u Tužilaštvo BiH prosljeđuju se tužiocima koji ocjenjuju da li ima elemenata za dalji postupak. Takve podneske dobijamo svakodnevno i procedura je ista", kaže Grubešić.

"Press RS" navodi da Izetbegović i još dvadesetak osoba, prema navodima iz prijave, djeluju kao kriminalna organizacija koja planira, dogovara i realizuje svoje kriminalne projekte sa krajnjim ishodom ostvarivanja protivpravne imovinske koristi na način da se sredstvima pravosudne i izvršne vlasti omogućava Murisu Kumbariću i još nekim licima izvršenje prevare na štetu budžeta FBiH i BiH. Takođe, prema navodima iz prijave, oni omogućavaju trgovinu opojnim drogama i šverc cigareta i oružja na međunarodnom planu.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE